Sve spremno za polazak 1.778 hadžija iz BiH

Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH u potpunosti je spreman za polazak hadžija iz naše zemlje na hadž, saopćila je Mina.

Hadž putem Ureda za hadž ove godine iz BiH obavlja 578 hadžija kopnom i 1.000 avionima, tako da je ukupan broj hadžija putem spomenutog ureda iz BiH 1.578.

Viziranje pasoša

Osim toga, putem „Biss Toursa“ iz Zenice na hadž odlazi 150 hadžija, a putem „Merkeza“ iz Novog Travnika 50, te je ukupan broj hadžija u ovoj godini iz BiH 1.778.

Pasoši hadžija koji putuju autobusima vizirani su u ambasadama Kraljevine Saudijske Arabije i Grčke, dok su pasoši hadžija koji putuju avionima u fazi viziranja, također u Ambasadi Saudijske Arabije.

Hadžije koje na hadž putuju kopnom na put kreću u dva odvojena konvoja. Prvi konvoj hadžija iz tuzlanskog, banjalučkog, bihaćkog i zeničkog muftijstva kreće u utorak, 26. oktobra, u 11 sati ispred džamije Princa Abdulaha u Tuzli, dok drugi konvoj s hadžijama sarajevskog, goraždanskog, mostarskog i travničkog muftijstva kreće ispred džamije „Kralj Fahd“ u Sarajevu, u srijedu, 27. oktobra, u 11 sati.

Okupljanje hadžija predviđeno je ispred spomenutih džamija u 10 sati, kada je planirano učenje Ikrar dove i obraćanje zvaničnika IZBiH.

Prijevoz hadžija muftijstava, osim tuzlanskog i sarajevskog, do Tuzle i Sarajeva organizira Ured za hadž, u koordinaciji s matičnim muftijstvima. Njihov planirani dolazak u Medinu je 2. i 3. novembra. Hadžije će putovati u pet aviona 2., 3. i 4. novembra sa Sarajevskog i Tuzlanskog aerodroma.

Ljekarske ekipe

Sve hadžije će u Medini i Meki imati tri obroka, a u Meki će od hotela do Harema i nazad imati osiguran prijevoz. Hadžije će ove godine pratiti ekipa od 12 ljekara i četiri medicinska tehničara. Vodičku ekipu čine 33 vodiča i tri šerijatska konsultanta za hadžinice.

Direktni prijenosi više obreda

U tehničkom smislu u ovogodišnjoj organizaciji hadža pomagat će Udruženje građana „Zulhulejfa“ sa sjedištem u Sarajevu, koje će putem GPS-a pratiti konvoj kopnom, tako da će svi zainteresirani moći na njeb-stranici www.zulhulejfa.ba pratiti hadž uživo, putem videoklipova, direktnih prijenosa određenih obreda, fotografija, te kontaktom s hadžijama putem e-mailova, chata ili Skypea.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: