Sve spremno za komemoraciju 11. jula u Potočarima i ukop sedam žrtava

Sve je spremno za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih nacija, u julu 1995. godine – potvrdio je danas za „Dnevni avaz“ predsjednik Organizacionog odbora (OO) Hamdija Fejzić. 

Kulturni i vjerski sadržaji

Kaže da je manifestacija obilježavanja već počela, a 60 kulturnih i vjerskih sadržaja, ne računajući centralnu komemoraciju 11. jula i „Marš mira „2020“ od Nezuka do Potočara, trajat će do kraja ovog mjeseca, dodajući da će se svi programski sadržaju realizirati uz pridržavanje epidemioloških mjera zaštite, koje su na snazi.

Munir Habibović, predsjednik pododbora „Marš mira“, kaže da je nakon uklanjnja odrona, trasa dužine 110 kilometara potpuno spremna za veliki pohod učesnika ove manifestacije. 

Uređena trasa

– Nema nikakvih prepreka na trasi i ona je ove godine najbolje uređena. Uređeni su i kampovi u Liplju i Mravinjcima, gdje će učesnici prenoćiti, a tokom vikenda bit će postavljeni šatori s drugim sadržajima. Članovi pododbora, oružane i policijske snage BiH i drugih sigurnosnih agencija, danas obišli trasu i uvjerili se u njenu prohodnost i sigurnost.- istakao je Habibović.

Memorijalni kompleks je uređen. Tu će ove godine pored 6.643 ukopane žrtve genocida u dosadašnjih 19 dženaza biti ukopano još do sada sedam identifikovanih tijela.

U memorijalnom kompleksu prije nekoliko dana izvršeno je košenje svih površina, uređene hale za održavanje komemoracije i drugih programskih sadržaja. Za tri dana pored memorijala bit će uređena pješačka staza, dužine oko 500 metra, za koju je sredstva obezbijedlio Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: