Sve izvjesnija odgoda izbora 2014. godine?

Prema upozorenjima iz CIK-a iduće godine bi mogao nastupi izborni haos u Bosni i Hercegovini. Manje od godinu dana je ostalo do planiranog održavanja Općih izbora u našoj zemlji.

Da li će oni biti održani po nekim novim pravilima, zavisi o sudbini presude “Sejdić – Finci”, ali i rezultatima ustavnih reformi u Federaciji koju su pokrenuli Amerikanci.

Podsjećamo, hitne izmjene Izbornog zakona potrebne su i zbog uvrštavanja izmijenjenih naziva općina i gradova u Republici Srpskoj, nakon odluke Ustavnog suda BiH.

Još u novembru 2011. godine Ustavni sud BiH je donio presudu kojoj je naloženo usklađivanje Izbornog zakona BiH sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Još uvijek se niko ne obazire na upozorenja Centralne izborne komisije BiH da bi iduće godine mogao nastupiti izborni haos ako se ne usvoje izmjene Izbornog zakona. U RS-u se radi o promjeni naziva izbornih jedinica. Riječ je i o broju i nazivima izbornih jedinica iz koji se biraju zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i član Predsjedništva BiH.

Dok se sve ove izmjene ne izvrše u Izbornom zakonu CIK neće moći da raspiše izbore.

Odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na grad Mostar nisu relevantne za raspisivanje Općih izbora naredne godine.

Politički lideri su složni u jednom da je neprimjereno ići u iduće opće izbore 2014. godine, a da u jednom gradu nisu završeni lokalni iz 2012. godine.

Pred opće izbore počela je priča i o zatvrenim izbornim listama. Dok jedni smatraju da se sa zatvorenim listama omogućava bolja nacionalna zastupljenost, izbalansiranija, te to tako zadovoljava da gender bude bolje zadovoljen, drugi pak smatraju da je to negativni zaokret u procesima demokratizacije.

Na kraju podsjećamo da je Izborni zakon BiH od donošenja pretrpio 18 izmjena, što svakako nije u skladu s pozitivnom evropskom praksom. Treba reći i da se sve više špekulira o prolongiranju izbora za godinu dana, odnosno njihovo raspisivanje za oktobar 2015. godine zajedno s lokalnim izborima.

Ukoliko bi došlo do odgode izbora izborni mandat Parlamenta BiH, ali i svim ostalim parlamentima i izvršnoj vlasti na svim nivoima bio bi produžen za godinu dana.

MOJportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: