Svakog mjeseca po 1 KM sa računa: Zabranjena “koncentracija” ili prećutno otimanje od građana!?

Od 1. jula svi operateri na području BiH počeli su naplaćivati marku mjesečno kao naknadu za korištenje mobilne mreže.

Građani su nezadovoljni ovakvom odlukom te se u sve većem broju se obraćaju Udruženju za zaštitu potrošača Don kako bi potražili zaštitu I provjerili je li ovakva odluka opretera zakonita.

U Donu podsjećaju da je  glavni razlog uvođenja naknade navedeno povećanje finansijskih obaveza telekom operatera po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra i investiranja u pripadajuću infrastrukturu, koja je nužna za pružanje kvalitetnih mobilnih širokopojasnih usluga.

Takođe dodaju da se samim tim postavlja logično pitanje da li građani treba da finansiraju i ulaganja telekomoperatera ili su zatajile institucije koje su mogle zabraniti “koncentarciju”.

“U zakonu o konkurenciji jasno je definisano da su « Zabranjene koncentracije privrednih subjekata koje kao rezultat imaju značajno narušavanje efikasne tržišne konkurencije, na cijelom tržištu Bosne i Hercegovine ili na njenom značajnijem dijelu, a posebno kojima se stvara novi ili jača postojeći dominantni položaj». Samim tim građani/potrošači u BiH nemaju mogućnost izbora te ime je ovom odlukom RAK, nereakcijom Konkurencijskog vijeća i Ombudsmana za zaštitu potrošača uskraćeno i osnovno potrošačko pravo zagarantovano zakonom o zaštiti potrošača -pravo na izbor je mogućnost izbora između više robe i usluga, po prihvatljivim cijenama i uz garanciju kvaliteta”, pojašnjavaju u Donu ujedno uputivši korisnike usluga tri operatera u BiH da pišu i institucijama koje su zadužene da rade u interesu građana.

Navode i da je prema Prema podacima RAK-a, broj korisnika mobilne telefonije u 2021. godini bio je 3.728.775. Stoga, iako se 1 KM mjesečno možda i ne čini puno, uzimajući u obzir broj korisnika jasno je da će uvođenjem naknade prihodi mobilnih operatera rasti u milionskim iznosima.

Podaci dostupni na portalu akta.ba, govore o tome da je BH Telecom samo u 2021. prijavio dobit u iznosu od skoro 65 miliona KM, Telekom Srpske (Mtel) je prijavio dobit u iznosu većem od 74 miliona, dok su Hrvatske telekomunikacije (Eronet) prijavile dobit u iznosu od oko 213.000 KM.

(Buka)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.