Svaki deseti građanin u BiH ne vraća svoj kredit

Ukupni depoziti stanovništva BiH na kraju oktobra iznosili su 6,22 milijarde maraka.

U usporedbi s oktobrom prošle godine, depoziti su porasli za oko 800 miliona KM ili 14,6 posto, izjavio je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Od ukupnih depozita stanovništva, dvije milijarde KM ili 32,1 posto odnosi se na štednju u domaćoj valuti, 3,81 milijarda KM ili 61,3 posto su depoziti u eurima, a oko 400 miliona KM ili 0,06 posto depozita je u ostalim stranim valutama.

Oko 2,41 milijardu maraka ili 38,8 posto su depoziti po viđenju, a 3,81 milijarda KM ili 61,2 posto su oročeni i štedni depoziti, piše Večernji list.

Kozarić je naglasio da u BiH postoji loše iskustvo sa starim deviznim štedišama, iako su i država i entiteti uspjeli izdati vrijednosne papire koji se redovito servisiraju, što je jedan od modela rješavanja ovog pitanja.

Sada bi se trebalo okrenuti novoj štednji, koja bi mogla biti akumulacija za nove investicije, naglasio je Kozarić dodavši da s druge strane u BiH postoji problem takozvanih nekvalitetnih kredita i da je posljednji podatak da se skoro svaki deseti kredit ne vraća, jer klijenti imaju problema sa servisiranjem.

Napomenuo je da je u Bosni i Hercegovini posredstvom komercijalnih banaka plasirano oko 14 milijardi maraka stranog kapitala i istaknuo da će prvi put ove godine sedam komercijalnih banaka u BiH poslovati s gubitkom.

U usporedbi s valutnom strukturom ukupnih depozita stanovništva na kraju oktobra prošle godine, porast depozita u domaćoj valuti iznosi 307 miliona maraka ili 18,1 posto, rast u eurima 456 miliona maraka ili 13,6 posto, a u ostalim stranim valutama 32.000 maraka ili 8,7 posto.

(MOJportal)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: