Svaka bh. porodica mjesečno u državnu kasu uplati 757 maraka

Do sredine novembra Uprava za indirektno oporezivanje BiH je na jedinstveni račun prikupila četiri milijarde i 530 miliona KM prihoda, što je povećanje za oko devet posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kako kažu u Upravi, recesija nije uticala na prikupljanje prihoda od indirektnih poreza, nego su oni čak i porasli, čemu je doprinijelo povećanje akciza na cigarete i uvođenje posebne putarine na svaki prodati litar goriva.

Najviše FBiH

Prihodi od indirektnih poreza su raspoređeni tako što je za finansiranje institucija BiH doznačeno 513 miliona KM, Federaciji BiH milijardu i 874 miliona KM i 48,5 miliona KM putarine, RS 933 miliona KM i 32 miliona KM putarine, a Distriktu Brčko 104,6 miliona KM. Od ukupne potrošnje, Vladin sektor 43 posto novca utroši na svoje plaće, robe koje troši i usluge kojim se koristi.

Za to vrijeme 11 posto stanovništva živi ispod standarda bez kupatila i struje, dok 20 posto stanovništva nema ni za jedan obrok. Semir Mušović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa, kaže da u FBiH prosječna četveročlana obitelj sa jednim zaposlenim, mjesečno izdvaja 757 KM u državne budžete i javne fondove.

”Izdvajanje za državne kase najveća je stavka u mjesečnom budžetu koja mora biti podmirena, iako prosječna plaća u FBiH nije dovoljna ni za osnovne životne potrebe prosječne obitelji, i to prema zvanično objavljenoj potrošačkoj korpi.

Od 2006. godine javni prihodi su rasli prosječno 11 posto godišnje, a rashodi čak prosječno 20,3 posto, čime premašuju prihode, te krajem 2008. godine nepotrebno odlazimo u budžetski deficit koji vlasti pokušavaju zakrpiti kreditom MMF-a” – kaže Mušović.

Uski krugovi

On napominje da u skladu sa važećim zakonima, najvažnije odluke o raspodjeli javnih prihoda donosi desetak osoba iz izvršne vlasti BiH, u tijelima poput Fiskalnog vijeća i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, a bez prisustva ijednog člana bilo kojeg od 13 parlamenata u BiH, kao izabranih predstavnika građana, piše San.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: