Sutra spavamo sat vremena duže

Zimsko računanje vremena počinje u noći između subote i nedjelje, kada se kazaljke na satovima pomjeraju za 60 minuta unazad.

Sukladno Zakonu o računanju vremena, zimsko računanje vremena počinje 28. oktobra, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 03.00 računati kao 02.00 sata, saopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Zimsko računanje vremena u Evropi trajaće do posljednjeg vikenda u martu 2013. godine.

Prelaskom na zimsko računanje vremena, u noći sa 27. na 28. oktobar ove godine, dolazi i do promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova (period kada je tzv. jeftinija i skuplja električna energija), podsjećaju iz JP Elektroprivreda BiH.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, električna energija utrošena radnim danima i subotom u periodima od 13.00 do 16.00 i od 22.00 do 07.00 sati obračunavat će se prema nižoj tarifi (NT).

Nedjeljom se za ovu kategoriju potrošnje, niža tarifa primjenjuje cijeli dan.

Za ostale kupce JP EPBiH (kupci koji električnu energiju preuzimaju na 110 kV naponu i više, kupci koji električnu energiju preuzimaju na 35 i 10 (20) kV naponu, te ostala potrošnja na 0,4 kV naponu i javna rasvjeta na 0,4 kV naponu ) električna energija utrošena radnim danima u periodu od 22.00 do 07.00 sati obračunavat će se prema nižoj tarifi (NT).

Za ovu kategoriju potrošnje, niža tarifa se primjenjuje subotom i nedeljom cijeli dan. Cijena električne energije za domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, iznosi 12,82 feninga/kWh. Za dvotarifna brojila cijena više tarife iznosi 16,02 feninga/kWh, a cijena niže tarife 8,01 feninga/kWh.

Iz EPBiH podsjećaju da je prema tarifnim stavovima koje je donijela Federalna regulatorna agencija za električnu energiju (FERK) i koji se primjenjuju od 1. jula 2011. godine cijena električne energije ista tokom cijele godine, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: