Sutra deseti kolektivni ukop žrtava srebreničkog genocida

Sutra će u Potočarima biti održan deseti kolektivni ukop žrtava srebreničkog genocida. Bit će ukopano 775 identificiranih žrtava i to će biti do sada najveći ukop. 774 tabuta i jedan sanduk s posmrtnim ostacima žrtava u petak su stigli u Potočare. Iz hale Fabrike akumulatora preneseni su u Memorijalni centar. Tu će ostati do klanjanja zajedničke dženaze koju će voditi reisul-ulema Mustafa ef. Cerić, a sahranu Rudolfa Hrena, katolika iz Srebrenice, fra Martin Antunović.

Više od 6.000 sudionika Marša mira prešli su i treću etapu svog putovanja, ujedno i posljednju, i danas popodne stigli u Potočare. Koloni su se trećeg dana pridružili i predsjedavajući Predsjdništva BiH Haris Silajdžić te američki ambasador Charles English.

Stigao je i šesti biciklistički maraton, koji je u četvrtak krenuo iz Bihaća ka Srebrenici, u znak sjećanja na stradanje nedužnih civila u Srebrenici pod motom Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi. Ove godine sudjelovalo je više od 200 biciklista iz BiH, Austrije, Slovenije, Njemačke, Švedske, Hrvatske, Turske i Amerike. Njima su se pridružili i mladi koji su pješačili desetak dana iz Sarajeva, Konjica, Mostara i Zenice.

U Potočarima se sutra očekuje prisustvo oko 50.000 ljudi i veliki broj međunarodnih zvaničnika. Ministarstvo saobraćaja i komunikacija donijelo je rješenje kojim se ovog vikenda zabranjuje prijevoz eksplozivnih materija na području FBiH. Danom žalosti progašen je 11. juli u Federaciji BiH i Distriktu Brčko.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: