Suša nanijela štetu od milijardu KM

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac izjavio je danas da će usljed suše prinosi poljoprivrednih kultura biti umanjeni više od 70 posto i da će štete ove godine zbog gubitka prihoda preći iznos od milijardu maraka.

Visina šteta približava se visini budžeta RS, što znači da nema govora o namirenju štete, a Vlada RS, prije svega Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  može da pronađe 24 miliona KM u rebalansu budžeta i da poljoprivrednicima otpiše obaveze po regresiranom đubrivu i nafti“, rekao je Usorac.

Prema njegovim riječima, to je jedino što se može, te da to predstavlja oko 20 posto od ukupne investicije uložene u ovogodišnju sjetvu.

Usorac je istakao da su usljed suše gotovo sve poljoprivredne kulture pretrpjele štetu, te da su posebno stradali kukuruz, soja, povrće, i dodao da je trava za ispašu skoro presušila i da se ishrana stoke obavlja hranom predviđenom za sljedeću godinu.

Ne bi to bilo problematično da je ovo prva godina, ovo je treća godina zaredom. Imali smo sušnu, pa kišnu i sad ponovo sušnu godinu. Ovo kiše što je padalo, padalo je uglavnom po gradovima, dok u selima potrebnih količina padavina gotovo da nije ni bilo“, konstatovao je Usorac.

Prema njegovim riječima, padavine u posljednjih nekoliko dana neće imati nikakvog uticaja, jer, “ono što se osušilo i sagorjelo, ne može se povratiti“.

 

(Srna/MOJportal)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: