Sudijama regres od 2.433 KM

Sudije Ustavnog suda BiH ove godine dobiće regres od 2.433 KM, odnosno prije godišnjeg odmora iz budžeta će im biti isplaćene po tri prosječne plate u ovoj zemlji.

Ova činjenica najviše je pogodila njihove kolege iz Suda BiH gdje će sudije dobiti regres od 2.100 KM, a insistiraju da dobiju 2.433 KM, isto kao i oni iz najviše sudske instance u BiH, pišu Nezavisne novine.

Trenutno je u toku prepiska s Ministarstvom finansija i trezora BiH kako bi se obezbijedila isplata regresa za pravosudne institucije, saznaje se u Vijeću ministara BiH.

Tužilaštvo BiH obračunalo je regres u skladu sa zakonom, pa će i tužiocima biti isplaćeno 2.100 KM jer oni nisu ni tražili više.

U Ministarstvu finansija i trezora objasnili su da na osnovu Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH imaju pravo na regres u visini 50 posto od osnovne plate sudije Ustavnog suda BiH.

Kako je Ustavni sud BiH svojom internom odlukom povećao plate, sada je osnovna plata sudije u toj instituciji 4.866 KM, a ranije je bila 4.200 KM, pa je i regres bio 2.100 KM. Ova najviša sudska instanca u državi ima devet sudija, pa će za njihov regres sada trebati ukupno 21.897 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kazali su da će isplatiti sudijama i tužiocima regres u skladu sa zakonom, a ne na osnovu nekih drugih odluka, što bi trebalo da znači da će to biti 2.100 KM.

Nakon ovih informacija o finansijskom doprinosu godišnjim odmorima sudija i tužilaca, u sjeni ostaje isplata regresa od 586 KM za oko 22.000 zaposlenika u institucijama BiH.

Zaposleni u bh. institucijama regres će dobiti uz platu za juni ukoliko su pripremljena rješenja o godišnjem odmoru, eventualno isplatu će dobiti narednog mjeseca.

Za isplatu regresa u bh. institucijama potrebano je oko 13 miliona KM.

Samir Zahirović, predsjednik Sindikata travničkog “Borca”, firme koja je poboljšala proizvodnju i kojoj su otvorena vrata za izvoz, kaže da regres ne primaju uopšte.

Nemamo regres jer smo poslovali ili u gubitku ili na pozitivnoj nuli. Iako se poboljšalo stanje u ‘Borcu’ mi tu naknadu nemamo, a od juče je 2.000 radnika ostalo i bez zdravstvenog osiguranja zbog ignorantskog odnosa kantonalne vlade, čiji će zaposlenici sigurno primiti regres“, kazao je Zahirović, koji nije mogao da vjeruje da neko može na platu primiti dodatnih 580 ili čak 2.100 KM.

mojevijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: