Struja neće poskupjeti!

Prvih mjesec dana na funkciji v. d. direktora „Elektroprivrede BiH” Bajazit Jašarević troši, kako kaže, na obilazak i sagledavanje stanja u rudnicima FBiH, a sve radi što bržeg pronalaženja realnog puta za obnovu proizvodnje uglja u zemlji.

U intervjuu za „Dnevni avaz” Jašarević navodi da je, trenutno, cjelokupna uprava EPBiH u obilasku rudnika kako bi se imala jasna slika o tome koliko je sredstava potrebno investirati u oporavak rudnika u naredne tri godine.

Dovoljno uglja

– Kada budemo znali iznose na usaglašeni obim investiranja, tada ćemo znati i šta su mogući izvori investiranja. Poslije toga znat ćemo i hoće li doći do formiranja fonda koji je, pomalo, najavljen iliće senaći drugiizvori investiranja. Bitno je da će rudnici u narednom periodu dobiti dovoljno investicija da podignu proizvodnju, a onda da iz proizvodnje mogu finansirati tekuće potrebe – ističe Jašarević. Znači li to da rudnici ne trebajustrahovati zasvoju sudbinu, s obzirom na to da su mnoge jame, zbog izostanka investicija u njihov razvoj i modernizaciju, već pred zatvaranjem?

– Ja sam danas (jučer, op. a.) obišao rudnike Breza i Zenica. Prethodno smo obišli rudnike u sastavu Kreke. Moj osjećaj, prema onome što sam vidio na terenu, jeste da kratkoročno do Nove godine možemo podići proizvodnju u Kreki kako bi bilodovoljno uglja preko zime, a da u narednoj godini povećamo proizvodnju kako bismo imali dovoljno uglja prema energetskom bilansu. Prema nekom planu, u naredne dvijedo tri godine proizvodnja u Kreki trebala bi se stabilizirati.

Prema onom što ste zatekli i vidjeli na terenu, u kojem je rudniku najteže stanje?

– Najteže stanje je u Kreki. Najveći problem je zaostatak u opravdanom investiranju. Nije bilo investicija koje bi trebale pratiti nove tone uglja s kopova Šikulje i Dubrave. „Elektroprivreda” trenutno, skupa s Vladom Federacije, pokušava iznaći mogućnost da, kada definiše potreban obim investiranja u rudnike, vidi šta može učiniti vlastitim sredstvima, a šta kroz kreditna sredstva.

Centralno pitanje

Imamo li, na osnovu stanja u rudnicima koje ste utvrdili, dovoljno uglja za rad naše dvije termoelektrane?

– Imamo i ne treba strahovati da bi moglo doći do nestašiceelektrične energije u FBiH, odnosno u državi.Mi se,čak, borimoda nešto energije plasiramo na tržištu energije kako bismo popravili finansijsko stanje, kako u„Elektroprivredi”tako i u rudnicima. Podvlačim da jecentralno pitanjedostizanje proizvodnje uglja u rudnicima Federacije, za šta nam treba dvije do tri godine strpljenja kako bi ga bilo dovoljno i za termoelektrane i industrijsku proizvodnju, ali i za široku potrošnju. Važno je da zadržimo ovaj kurs rada.

Trebaju li građani strahovati od poskupljenja električne energije?

– Neće biti poskupljenja! U ovom vremenu neće biti ni razmatrano pitanje poskupljenja električne energije. Moraju se, podvlačim, tražiti unutrašnje rezerve da bi se omogućilo da se iz poslovanja EPBiH pomogne poslovanju rudnika, a što je, opet, vezano uz rad naših termoelektrana.

Volja i odlučnost postoje

– Otkako sam primio dužnost, sve svoje vrijeme potrošio sam na oporavak proizvodnje uglja, na gradnju postrojenja za redukciju zagađenja u TE Tuzla i Kakanj i za pripremu gradnje objekata Hidroelektrane Vranduk, vjetroparka Podveležje i novog bloka u TE Tuzla. Volja, odlučnost, a i podrška postoje i ja očekujem rezultate – kaže Jašarević.

Analiziramo šta je s Blokom 7

Šta je s gradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla?

– U ovom trenutku poseban prioritet Federacije je razmatranje dospjelosti gradnje Bloka 7. Stručni timovi vrše analizu dosadašnjih aktivnosti da bi Parlament FBiH donio posljednju odluku za realizaciju gradnje ovog projekta. Kada se to stanje riješi, onda ćemo se preseliti na razmatranje mogućnosti gradnje termoelektrane u Banovićima. Doduše, Rudnik Banovići ne pripada koncernu, tako da, trenutno, nemamo uvid u stanje u tom rudniku.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: