Strategija švedskog stola: Uzmi iz BiH šta ti se sviđa!

U utorak 1. avgusta zvanično počinje povratak Mercatora u BiH koji bi trebao biti okončan do 1. septembra, kako je ranije najavljeno iz Agrokora.

No, taj proces sada je doveden u pitanje nakon što su se pobunili dobavljači kojima Konzum u BiH duguje oko 100 miliona KM.

Prema planu povjerenika Vlade Hrvatske Ante Ramljaka koji upravlja Agrokorom, Mercator će preuzeti 83 prodavnice dok će Konzum zadržati 170 radnji ali i obavezu vraćanja dugova dobavljaćima.

Ramljak na taj način u BiH pravi dvije firme – jednu dobru i jednu lošu.

Plan je da Mercator preuzme najveće i najprofitabilnije prodavnice, te da se, neopterećen dugovima i račnajući na staru slavu, pokuša ponovo nametnuti kao tržišni igrač i biti profitabilan.

Mercator, drugim riječima, po principu švedskog stola uzima samo ono što mu se sviđa iz Konzuma BiH, umjesto da se i dobre i loše stvari jednako rasporede na obje kompanije.

Konzum postaje neodrživ

Problem takve strategije je što ostatak Konzuma, dakle više od dvije trećine prodavnica, nema nikakve šanse za opstanak.

Svaka kompanija ima dobre i loše dijelove, a oni dobri vuku naprijed cijelu firmu. U ovom slučaju se Konzumu BiH uzima najbolji dio koji je dobro radio i donosio novac, što ostatak lanca čini neodrživim.

Konzum se i dosad borio za opstanak i poslovao s gubicima, pa nije jasno kako će opstati bez svojih najprofitabilnijih prodavnica.

Nakon što Mercator ponovo postane igrač u BiH i ako bude profitabilan, on će se vjerovatno ponašati kao zasebno pravno lice koje nema ništa s Konzumom i njegovim problemima.

Takav je već slučaju s dvije uspješne Agrokorove kompanije u BiH, Sarajevskim kiseljakom i Ledom.

Zahtjevi dobavljača

Upravo ovo su razlozi zabrinutosti Konzumovih dobavljača, što se može vidjeti i iz njihovih zahtjeva Konzumu.

Oni su, naime, zatražili da Mercator preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH.

Također, za nastavak poslovne saradnje s Konzumom BiH traže se garancije Sarajevskog kiseljaka i Leda za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 miliona eura i budućih redovnih tekućih potraživanja.

Na kraju, najavili su da neće potpisivati ugovor s Mercatorom za isporuku robe bez prethodnog obezbjeđenja jedinstvene garancije (avalirana mjenica ili garancija banke).

Zahtjevi dobavljača su sasvim opravdani i iza njih bi morala stati država. Osim toga, država bi morala od Agrokora zatražiti dodatne informacije šta će biti s radnicima koji ostanu u Konzumu.

 

 

(Biznisinfo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: