Stranci koji su vakcinisani ili preležali koronu i dalje neće moći ući u BiH bez PCR testa

Vijeće ministara danas nije usvojilo prijedlog odluke o novim uslovima za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Klix.ba. To znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale koronavirus i dalje ne mogu ući u našu zemlju bez negativnog PCR testa.

Odluka je pala u paketu s liberalizacijom viznog režima za državljane Saudijske Arabije, a protiv su bili ministri iz HDZ-a.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Također, Vijeće ministara BiH danas nije usvojilo ni da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Današnja sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Današnja sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Ove odluke zasigurno će izazvati novo ogorčenje radnika iz sektora turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva, ali i drugih branši. Popuštanje mjera na granicama je bila nada za spas turističke sezone, ali i privrede koja trpi ogromne posljedice.

Podsjetimo, u septembru prošle godine je donesena odluka o izmjenama uslova za ulazak stranaca. Tako je svim stranim državljanima, osim susjedima Hrvatima, Srbijancima i Crnogorcima, potreban negativan PCR da bi ušli u BiH.

Josip Grubeša (HDZ) protiv prijedloga (Foto: T. S./Klix.ba)
Josip Grubeša (HDZ) protiv prijedloga (Foto: T. S./Klix.ba)

Iako je u toku imunizacija ljudi širom svijeta, a veliki broj osoba je već prebolio Covid-19, vlasti BiH ni danas nisu prepoznale značaj odluke da na vrijeme prošire mogućnosti ulaska u zemlju, na prvom mjestu radi turizma.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: