ŠTRAJK UPOZORENJA ZAPOSLENIH U OBRAZOVANJU U OSAM KANTONA FBiH

U osnovnim i srednjim školama u osam kantona na području Federacije BiH danas će biti održan štrajk upozorenja, a po odlukama Glavnog odbora sindikata osnovnog obrazovanja, te srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (SSVOONK) BiH Dževad Hadžić kazao je Feni da je glavni razlog za štrajk upozorenja loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u oblasti obrazovanja tj. nepoštivanje kolektivnih ugovora i neusklađivanja plaća u obrazovanju s rastom troškova života.

“Razlog je i samovoljno donošenje odluka vlada pojedinih kantona o umanjenju plaća našim članovima, destrukcija obrazovnog sistema, odnosno prenošenje nadležnosti nivoa obrazovanja na niže nivoe vlasti radi degradacije i destrukcije obrazovanja na području FBiH”, kazao je Hadžić.

Kao jedan od razloga za štrajk upozorenja naveo je i podršku zaposlenima u obrazovanju u Tuzlanskom kantonu, Srednjobosanskom kantonu i Kantonu 10 gdje su u toku generalni štrajkovi.

Štrajk upozorenja u osam kantona u FBiH bit će organiziran od 12 do 12.30 sati. Za to vrijeme učenici će biti u učionicama, ali neće biti organizirane nastave.

Hadžić navodi da će nakon toga biti razmotreno kakvi su efekti postignuti, te ovisno od toga donositi odluke relevantne za sindikalno djelovanje.

U Kantonu Sarajevo do umanjenja plaća nije došlo, a predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS-a Faruk Bešlić kazao je ranije ovog mjeseca da se taj kanton želi solidarizirati s kolegama budući da je očekivati da se sličan scenarij desi i u KS-u.
(Fena) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.