Stotinu eura po danu i za one koji ljetuju u Neumu

1Pisanje “Dnevnog avaza” o temeljitim graničnim kontrolama bh. građana prilikom ulaska u Hrvatsku potvrđeno je i u Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske, gdje su nam kazali da se detaljna provjera uvjeta za ulazak i boravak te valjanost isprava propisanih za prelazak državne granice obavlja nad svim državljanima trećih zemalja.

Dokaz o uplati

Zvanično, nakon 1. jula bh. građani za Hrvatsku postaju građani trećeg reda, a strancu za ulazak i boravak u Hrvatskoj bit će potrebno 100 eura po danu. Ukoliko posjeduju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, osoba je dužna predočiti dokaz o posjedovanju 50 eura po danu.

Helena Biočić, portparol MUP-a Hrvatske, pojasnila je će bh. građani moći ući u susjednu državu i s važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja.

– Tu se ubrajaju putnički čekovi, čekovne knjižice, kreditne kartice. Može se dokazati posjedovanje sredstava za uzdržavanje i u konvertibilnim gotovinskim novčanim sredstvima – kazala je Biočić.

Jasni propisi i zakonske regulative Hrvatske, odnosno Evropske unije, ponajviše zabrinjavaju stanovnike i turističke radnike Neuma. Načelnik općine Živko Matuško u izjavi za “Avaz” kazao je da nema nikakvih uputstava od nadležnih institucija BiH te da je jučer upućen dopis Državnoj graničnoj policiji, kao i nadležnim ministarstvima s upitom kako će 1. juli odnosno ulazak Hrvatske u EU utjecati na stanovnike Neuma.

Sporo i traljavo

– Hrvatska je već počela s izdavanjem propusnica, a kod nas sve ide presporo i traljavo. Vjerujte da sam sve što znam pročitao u novinama, tako da, iskreno, nemam pojma na koji način će 1. juli utjecati na Neum i njegove stanovnike – kaže Matuško.

Za sada ni Matušku nije poznato na koji način će se tretirati građani koji će ljetovati u Neumu, odnosno oni koji će samo proći hrvatski teritorij da bi skratili put te izbjegli loše uvjete putovanja preko Svitave.

– Bliži se 1. juli, a, opet ponavljam, mi ništa ne znamo. Uskoro očekujemo upute i za bh. državljane koji će ljetovati u Neumu – dodao je Matuško.

Zagreb provodi naloge EU

Pooštrene kontrole na granici BiH s Hrvatskom jedan su od prvih jasno vidljivih rezultata ulaska našeg zapadnog susjeda u EU. Kako za “Avaz” pojašnjava doc. dr. Mirza Smajić, Hrvatska je kontrolu bh. granice i njenih građana obavezna provoditi na zahtjev EU.

– Sada bh. građani više ne ulaze u Hrvatsku. Oni ulaze u EU, a Hrvatska se na kontrole obavezala kad je preuzela evropske propise o režimu ulaska na teritorij Unije. Dakle, ne radi se ni o kakvoj osveti ili zavjeri. Ovo je unificirani standard EU i, bez obzira na koji se način granica EU prelazi, pravila su ista za sve – kaže Smajić.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: