Stotine građana odalo počast preminuloj bebi Berini

2Nekoliko stotina ljudi okupilo se u nedjelju navečer ispred zgrade Institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu kako bi odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović iz Sarajeva.

Kako javlja naš reporter, na Trg Bosne i Hercegovine konstantno pristižu građani, majke s bebama, roditelji sa mališanima… Na platou ispred Parlamentarne skupštine na licima građana su bol i suze za bebom koja nas je napustila prije nego je i dobila priliku da upozna ovaj svijet, okrutan čak i prema bebama.

Građani u tišini pale svijeće, polažu cvijeće ispred Parlamenta, ostavljaju igračke, molitvom ili ćutanjem odaju počast.

Radi se o bebi od mjesec i po koja je preminula u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju nakon što je operisana u Sarajevu. Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla jesti. Nakon neuspjele operacije u Sarajevu beba je prebačena u Beograd, ali uz niz problema. Malena Berina je bila među onim bebama u našoj zemlji koje nisu imale jedinstveni matični broj, pa samim tim nije mogla dobiti ni pasoš kako bi prešla granicu.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

“Iako je dijete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaviještena da na tom graničnom prijelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavijestio da dolazimo”, ispričao nam je danas ožalošćeni otac Emir Hamidović.

Nakon niza administrativnih prepreka beba je napokon stigla u Beograd na liječenje, ali su se stvari dodatno zakomplicirale. Berina je dobila sepsu, nakon čega je i preminula 13. juna.

Dženaza će joj biti klanjana u ponedjeljak, 17. juna, u 14 sati na groblju Vlakovo.

 

(klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: