Stipendije Federalnog ministarstva dobila 402 studenta povratnika u RS (VIDEO)

Ugovore o stipendiranju sa studentima je potpisao resorni ministar Edin Ramić na ceremoniji u Sarajevu.

Iznos stipendija je 600 KM za studij prve i druge godine, a za treću, četvrtu i više godine studija 800 KM.

Ovaj program Ministarstva realizira se već šestu godinu, a ministar Ramić naglašava da ga naročito raduje što se broj studenata stalno povećava. Za naredni period je najavio i sagledavanje mogućnosti za povećanje iznosa stipendija.

“Želim naglasiti da je program stipendiranja samo jedan od dijelova zaokruženog procesa podrške koje Federalno ministarstvo pruža mladim ljudima iz povratničkih sredina. Najprije, već u srednjoj školi, pružamo podršku finansiranjem đačkih putnih troškova. Zatim, kada postanu studenti, pružamo im priliku, kao vama, da se uključe u ovaj program stipendiranja. Nakon završenog fakulteta, na raspolaganju su svim mladim povratnicima program podrške u pokretanju vlastitog biznisa, koji će biti na raspolaganju i vama”, kazao je Ramić danas studentima dobitnicima stipendija za aktuelnu akademsku godinu.

“Kao mladi ljudi, vjerujem da ste još uvijek izloženi mnogim sumnjama, ali i motivisani mnogim nadama i snovima. U poziciji u kojoj ste vi sada, bio sam i ja kao mlad čovjek iz periferne povratničke sredine. U trenucima sumnji i kolebanja, uvijek vrijedi vjerovati da je odlučnost i snaga volje rijeka koja uklanja svaku prepreku pred sobom. Zato vam želim poručiti – ne odustajte od svojih ciljeva i planova. Uz odgovoran i vrijedan pristup, sve je moguće”, rekao je Ramić stipendistima.

Stipendije za koje su danas potpisani ugovori studenti ostvaruju na osnovu javnog poziva čiji su kriteriji redovnost studija, priznatost viskoškolske ustanove u BiH za koju se opredjeljuju te prijavljeno prebivalište u općinama povratka u Republici Srpskoj.

Za aktuelnu akademsku godinu ukupno je apliciralo 427 studenata, a kriterije zadovoljilo 402.

Program je kreiran s ciljem zadržavanja mladih ljudi i njihovog profesionalnog, porodičnog i ostvarivanja u svakom drugom pogledu u sredinama u kojima su se ostvarili i njihovi roditelji.

Otkad se realizira ovaj program Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, akademske 2013./2014., stipendije je dobilo 308 studeneta, 2014./2015. godine 318, 2015./2016. njih 330, a u prethodnoj akademskoj 2016./2017. godini, 361.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: