Stigle su nam paklene vrućine: Ljekari savjetuju poseban oprez

Federalni hidrometeorološli zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za šire područje BiH

Kako je navedeno, narandžasto upozorenje je izdato za period od 20.07 do 23.07. godine u vremenskom intervalu od 14 do 17h. Upozorenje se odnosi na područje Hercegovine, Krajine, te sjevera i sjeveroistoka Bosne. Očekuju se dnevne temperature od 35 do 39 stepeni Celzijusa, kao i visok UV indeks (između 8 i 10).

Iz Hitne pomoći savjetuju građanima da tokom toplotnog vala izbjegavaju izloženost suncu i vrućini.

– Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana (između 11 i 16 sati), izbjegavajte napor, naporne vanjske aktivnosti, kao što su sport ili radovi na otvorenom, odgodite to za rano jutro. Ako morate izaći, krećite se u hladu, nosite šešir ili kapu i laganu i široku odjeću, po mogućnosti pamučnu, te ponesite sa sobom vodu za piće. Osvježite se – savjetuju iz Hitne pomoći.

Ukoliko boravite u kući, ljekari savjetuju da boravite u najsvježijem dijelu stana, koliko god je to moguće, da zamračite prostorije okrenute prema suncu i da ne otvarate prozore, jer je zrak u prostoriji hladniji nego vani.

– Otvorite ih noću kada vrijednost vanjske temperature padne. Tuširajte se hladnom vodom, a nekoliko puta tokom dana osvježite se hladnom vodom, posebno lice i zatiljak. Redovno pijte vodu i ako ne osjećate žeđ. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine. Pijte redovboo negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Jedite manje kaloričnu hranu, unosite u organizam više salate, voća i povrća. Jedite češće i manje obroke i izbjegavajte namirnice sa visokim sadržajem bjelančevina (npr. meso i mesni proizvodi, naročito suhomesnati proizvodi). Ograničite konzumiranje kremova, kolača sa kremom, majoneza, salama i drugih lako kvarljivih namirnica – navode iz Hitne pomoći.

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: