STIGLA PRAVA JESEN: Zabilježeni prvi minusi, očekuje se kiša

Jutarnje temperature, koje u većem dijelu BiH u utorak nisu prelazile pet stepeni, znak su da se miholjskom ljetu bliži kraj, a uz talas zahlađenja polako stižu i jesenje kiše

Prvi jesenji minisi danas su zabilježeni u Sokocu i Istočnom Drvaru, gdje je živa u termometru pala do minus 3, odnosno minus dva stepena Celzijusovih, pišu Nezavisne novine.

Izuzetno hladno jutro, pojasnili su meteorolozi, karakteristika je promjenljivog jesenjeg vremena, ali najavljuju da narednih dana jutarnja temperatura ne bi trebalo da pada ispod pet stepeni.

Biće sunčanijih perioda, ali i onih oblačnih, pri čemu, prije svega u noći sa srijede na četvrtak ujutro, može pasti malo kiše, koje će opet biti prema kraju petka i u subotu. Temperatura će, istovremeno, biti u blagom porastu.

“Sutra (srijeda) jutro će biti svježe, ali manje hladno nego prethodnog. Tokom dana promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, a ponegdje na zapadu povremeno će biti slabe kiše. U noći sa srijede na četvrtak biće više padavina, a još neko vrijeme bićemo bez obilnih padavina karakterističnih za jesen”, kazao je Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ibrahim Hadžismajlović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pojašnjava da je razlog izrazito svježem jutru u BiH bilo vedro vrijeme.

“S obzirom na to da će narednih nekoliko dana biti više oblaka, a oni ‘zadržavaju’ toplotu, tako niske temperature kao u utorak ujutro neće se ponoviti. Kiše će biti narednih dana, ali vrlo slabe, dok će jutarnje temperature biti od pet do 12 stepeni, a najviše dnevne od 17 do 22 stepena Celzijusovih”, objasnio je Hadžismajlović.

Izmjena veoma toplog i hladnog vremena loše se odražava na meteoropate, a posebno treba da se čuvaju hronični i srčani bolesnici, stari, te svi kojima je pao imunitet. Ljekari srčanim bolesnicima preporučuju da se pridržavaju terapije, da se ne izlažu fizičkim naporima, da se adekvatno oblače i paze na ishranu.

Osim na tijelo, nagla izmjena hladnoće sa toplim vremenom utiče i na čovjekovo psihičko stanje, čineći ga nervoznim i razdražljivim.

Nezavisne novine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: