ŠTETA OD TRI MILIJARDE MARAKA ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA, PRIVREDNI KRIMINAL I PRIVATIZACIJSKE MALVERZACIJE

Federalna finansijska policija uradila je izvještaj prema kojem je od 1997. do danas pričinjena šteta za zloupotrebu položaja, privredni kriminal i privatizacijske malverzacije više od 3 milijarde maraka. Većina ovih predmeta nikada nije procesuirana. Akteri ove kriminalne priče su mahom poznate osobe iz svijeta bankarstva, privrede, političari. Prvi zadatak nove vlasti, kad se konačno formira nakon izbora, mora biti izmjena krivičnog zakona i polaganje računa za nestanak više od 3 milijarde maraka, koje su završile u privatnim džepovima umjesto u razvoju ekonomije nakon rata.

Upravo izmjene krivičnog zakona osigurat će da oni koji su se obogatili na štetu države, budu kažnjeni. Sindikalci traže oduzimanje nelegalno stečene imovine tokom revizije privatizacije i ukidanje zastare za djela čija je šteta procijenjena na više od pola miliona maraka.

Zbog istraga o zloupotrebama položaja, privrednog i privatizacijskog kriminala pune ruke posla imala je finansijska policija. Pričinjena šteta mjeri se milijardama maraka. Na dugačkom spisku imena koja se spominju u krivičnim prijavama su bivši visoki politički dužnosnici i osobe na rukovodećim položajima. Većina njih nije odgovarala za svoja nedjela.

Kao primjer, Zufer Dervišević, direktor Finansijske policije, navodi Fabriku duhana Sarajevo, Energoinvest, Energopetrol, Feroelektro, Maršal, Žica, HT Eronet i niz drugih firmi koje su nezakonito privatizovane. Prvi čovjek Finansijske policije nezadovoljan je radom nadležnih  organa jer su, kaže, učinili nedovoljno na procesuiranju odgovornih.

Za najteža djela propisana je kazna zatvora do 12 godina. Do 2003. godine nismo ni mogli znati dokle se stiglo s predmetom. S izmjenom Zakona o krivičnom postupku, povremeno se informišemo o tome dokle su došli predmeti koje smo dostavili organima. Izgovor je ugavnom da je istraga u toku, kaže Dervišević.

Na spisku onih protiv kojih je Finansijska policija FBiH krivične prijave su Namik Bušatlić, Mustafa Brkić, Edhem Bičakčić, Dragan Čović, Sulejman Garib, Nedžad Branković, Davor Čordaš, Alija Delimustafić, Džemail Vlahovljak, Zlatko Barš, Sulejman Garib, Meho Obradović, Enver Kreso, Matan Žarić, Ivo Jurišić, Šime Vrbat, Lino Klaić, Stipe Vrdoljak.

Zahtjev Sindikata BiH podržale su i četiri stranke potpisnice razvojne platforme, predloživši da zastara bude ukinuta samo za krivična djela za koja prijavljena šteta iznosi 10.000 maraka. Ovo bi trebalo konačno osigurati bolju zaštitu prava radnika,  zaustavljanje daljnjeg pljačkanja državne movine te privođenje odgovornih pred lice pravde.

(FTV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: