Stanje u BiH se nakon poplava stabilizuje

Prema posljednjim podacima sa terena, nakon obilnih kišnih padavina koje su nanijele štetu brojnim mjestima i uzrokovale plavljenja, situacija je nešto povoljnija nego predhodnih dana, javlja Anadolu Agency (AA).

U Zeničko – dobojskom kantonu, bujice su oštetile mnoga naselja, ali je još uvijek nateže stanje u Topčić Polju. Mještani ovog naselja su angažovani sa nadležnim službama i rade na sanaciji. Tokom dana zajedničkim snagama radilo se na saniranju i čišćenju Starinskog potoka.

U ovom kantonu porastao je broj aktivnih klizišta. Sa druge strane, važno je napomenuti kako rijeke i potoci više ne prijete izlijevanjem. Većina njih, vratila se u svoja korita i vodostaj je u opadanju.

Putne dionice koje su bile sanirane nakon majskih poplava, ponovo su uništene i oštećene, stoga su naselja u okolini Nemile odsječena, ali radi se na osposobljavanju puteva. Veliki broj lokalnih i regionalnih puteva u ovom kantonu je oštećen jakom vodenom bujicom, klizištima ili odronima.

Iz Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona navode kako su u službi građana angažovane mobilne ekipe koje su stalno na terenu te mehizacija i ljudstvo. I pored toga, u Željeznom Polju nedostaje radne snage.

I Tuzlanski kanton se oporavlja nakon obilnih kiša koje su pridonijele izlijevanju rijeka.

Budući da su oštećeni poslovni objekti, kuće, mostovi i putevi, nadležne ekipe su na terenu i prate aktivnosti na saniranju.

Vodostaji svih rijeka na području ovog kantona su u opadanju te nema straha od plavljenja, budući da nema ni kišnih padavina.

Anadolija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: