Šta učiniti kada saznate da vam bivši poslodavac nije uplaćivao staž

Prijava radnika na određeno ili neodređeno vrijeme podrazumijeva da se uposleniku za period koji radi i redovno uplaćuju doprinosi, međutim takva situacija nije u praksi. Događa se da radnici naknadno saznaju da im poslodavac nije uplaćivao staž za duži period proveden u firmi. Jedna od oštećenih radnica se obratila redakciji Faktora.

Firma ne postoji, vlasniku se izgubio trag

„U jednoj firmi sam radila pet godina i onda sam prešla u drugu kompaniju. Kod prelaska je provedena odjava. To je bilo prije više od deset godina. Mislila sam da je sve uredu, da bih nedavno saznala da mi poslodavac nije uplaćivao staž pet godina, koliko sam kod njega radila. Bila sam šokirana, razočarana. Ta firma više ne postoji, vlasniku se izgubio svaki trag, i šta ja sada da radim, kome da se obratim za taj staž? Prevarena sam, a postojala je prijava-odjava“,  priča nam ova radnica.

Kaže da radi više od 20 godina, a da zbog prevara vlasnika firmi nema staža ni deset godina.

„Znam da nisam jedina koja je na ovakav način izvarana. Jednostavno se nemate kome obratiti za pomoć. Zbog takvih poslodavaca jedva da ću do 65 godine sakupiti 20 godina staža. Ogorčena sam“,  govori nam radnica iz Sarajeva.

U Federalnom zavodu PIO smo upitali da li radnici koji se nađu u ovakvoj situaciju mogu zaštiti svoja prava.

„Najprije bih savjetovao sve radnike da provjeravaju s vremena na vrijeme da li im se doprinosi redovno uplaćuju. Te podatke mogu zatražiti u Zavodu PIO putem listinga, ili da odu u Poreznu upravu, ovlaštenom službeniku daju svoj matični broj i zatraže informaciju kada je bila posljednja uplata doprinosa na njihovo ime. Što se tiče situacije da nakon nekoliko godina saznate da vam poslodavac nije uplaćivao staž, a da ta firma više ne postoji, teško ćete moći natjerati poslodavca da vam taj staž uplati“, kaže nam Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Objašnjava da u slučaju da je firma u stečaju, da postoji prijava-odjava, da su tada mnogo veće šanse da se staž uplati.

Pooštrene kontrole, manje malverzacija 

„Ako postoji stečajna masa kad-tad se taj staž može uplatiti. U suprotnom, nema puno nade. Naravno, jedino realno je da radnik na kraju sam sebi uplati nešto od tog nedostajuće staža“ – govori on.

Upitali smo kako je moguće da poslodavac predoči prijavu-odjavu, a da pri tome ne plaća staž?

„Oni prijave radnike, na neki period ih odjave, ne plate ništa, to im je prolazilo. Ljudi misle da  imaju staža, na kraju se ispostavi da nemaju. I jedino je sreća za one koji hoće u penziju da imaju dovoljno godina staža da se penzionišu i bez tih godina koje im nisu uplaćene. Ukoliko se dogodi da poslodavac kasnije uplati taj staž, radio bi se preračun penzije. Mislim da su sada u toj oblasti kontrole pooštrene. Manje je mogućnosti za malverzacije“, rekao nam je Lizde.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.