Šta je problem u vezi s novim zakonom o obrtnicima

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta je prije izjašnjavanja o Prijedlogu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. Pomenuti prijedlog izazvao je buru samih obrtnika, a prekid sjednice mogao bi dati šansu za poboljšanje ovog zakonskog rješenja.

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH kaže kako su na jučerašnjoj sjednici zastupnici imali priliku čuti od predsjednika Obrtničke komore Željka Babića ozbiljne primjedbe na prijedlog zakona.

“Radi se o predstavniku više od 40 hiljada obrtnika koji zapošljavaju više od 50 hiljada ljudi te nije dobro da resorno ministarstvo legislativno bilo šta lomi preko koljena kontra onih koji praktično najviše žive odredbe samog zakona. Primjedbe su se odnosile na činjenicu da nije pošteno da obrtnik odgovara svojom ličnom imovinom, a društvo s ograničenom odgovornošću s dvije hiljade KM osnivačkog kapitala”, kaže Žuljević te naglašava kako obrtnici traže da se zakonski jasno odvoji imovina obrta od privatne.

Obrtnici smatraju, dodaje on, da im zakon treba omogućiti da vrše i prodaju određenih artikala koji su srodni s njegovim obrtom, da fotograf pored usluge fotografisanja može prodavati i fotoaparat.

“Očekuju da im se ne ukida obrtnica, jer je to praksa i u drugim zemljama, predstavlja javni dokument, a prema mom mišljenju ukidanje obrtnice je kao da studentu ukinete diplomu. Čuli smo i primjedbu da nije moguće izvršiti prodaju obrta, te da je potrebno precizirati ko u zajedničkom domaćinstvu može biti od pomoći obrtniku kad je na bolovanju ili na službenom putu”, kaže on.

Naglašava kako nije u redu da se Vlada zakonski miješa u sistem komorskih članarina protivno želji obrtnika, pogotovo ako to sve znači da će se neke komore automatski ugasiti. Navedeni model od 2 KM fiksno je usvojen u RS-u i tamo faktički više ne postoji komorski sistem, smatra Žuljević koji još kaže kako obrtnici nemaju sindikat i komorski sistem im je mehanizam u kojem organizovano štite i promovišu svoja prava, interese i ulogu u društvu.

“Radi se upravo o problemima na koje sam u saradnji s komorom i lično uložio amandmane u namjeri da zakon bude usvojen. Vlada je nažalost odbila sve moje amandmane. Jučer smo praktično svjedočili činjenici da delegati nakon izlaganja predlagača i konkretnih primjedbi komore nisu bili uvjereni kako bi glasanjem za zakon uradili ispravnu stvar kada je riječ o interesu obrtnika. Sjednica je prekinuta prije izjašnjavanja jer je bilo jasno da treba dodatno vrijeme u kojem očekujemo da se uspostavi komunikacija između ministarstva i obrtnika. Vjerujem kako je do nastavka sjednice moguće postići kompromis kada je riječ o predstavljenim spornim stvarima, kako bi se dala šansa novom zakonu u interesu razvoja obrta u FBiH”, zaključio je Žuljević.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: