Šta donosi novi zakon o penzijama?

List Faktor je došao u posjed prednacrta Zakona PIO FBiH, posljednje verzije, pred usvajanje ovog zakona. Jasno se mogu vidjeti razlike u bodovanju po novom, u odnosu na stari zakon. To nam je konačno potvrđeno i iz federalnog Saveza udruženja penzionera.

Po novom zakonu, tačnije, prednacrtu, stoji da ubuduće, za svaku godinu radnog staža, radnik dobija svoj lični bod. I za 40 godina staža, to je 40 bodova koji se množi sa koeficijentom 14.31. Kada se to sabere, dobije se prosječna penzija od blizu 570 KM. Po starom zakonu, odnosno, sadašnjem,  penzija bi iznosila mnogo više.

Veliki koeficijenti

– Sadašnji penzijski osnov se utvrđuje za sve godine radnog staža. Utvrdi se kolika je mjesečna plaća koja se pomnoži sa koeficijentom 1,816 i dobije se otprilike 81 posto veća penzija, nego što bi trebalo. Tako to traje od donošenja starog zakona, tačnije 31.7.1998. godine. Samo što tada nisu bili ovako veliki koeficijenti, već niži, pa nije bilo primijećeno. I mi smatramo da se nepravilno utvrđuje ta penzija, pa smo tražili donošenje novog zakona. Na osnovu svega, istina je da će oni koji odu u penziju do kraja ove godine imati bolje penzije – priznaje nam Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Rapa dodaje da je zbog toga i enormno povećan broj zahtjeva za penzionisanje do kraja ove godine.

-Znam da je veliki pritisak. Imam podatak da je u posljednja dva-tri mjeseca podneseno oko deset hiljada zahtjeva za penzionisanje, jer su ljudi ocijenili da će bolje proći u ovoj, nego u narednoj godini. Ali, moram kazati i to da novi zakon daje još pet godina šansu onima koji se penzionišu da će biti povoljnije penzionisanje, nego poslije tih pet godina – kazuje nam Rapa.

Faktor sreće

O svemu smo zatražili i mišljenje penzionera.

-Pa šta da kažem. Jedni nisu imali sreće da dobiju veće penzije, a drugi će to pravo obilato iskoristiti, dok mogu. Mene niko ne pita kako živim od crkavice, tako zovem svoju penziju. Hranim i sinove koji mi ne rade. Teško je i ne mogu zaista više ništa da kažem – priča nam sarajevski penzioner Abdulah Ibrulj.

I njegova sugrađanka je sličnog mišljenja.

-Imam 86 godina i sada samo pazim da se bespotrebno ne sekiram. Moja penzija nije najniža, malo je veća. U ovom trenutku mi je najvažnije da ne kasni i da je ne smanjuju, a ostalo me ne interesuje – kazala nam je ova Sarajka.

Po novom Zakonu o PIO FBiH, pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža, a po sadašnjem treba 20 godina staža. Također, po novom zakonu udovica stiče pravo na porodičnu penziju ako je do smrti bračnog druga navršila 50 godina života, što je jedan od uvjeta, a po sadašnjem zakonu je 45 godina života.

 

 

 

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.