Šta BiH može očekivati od EU u 2019. godini?

Rumunija koja je s prvim minutama ove godine preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, još nije predstavila zvanični plan rada za ovu godinu, ali kako N1 saznaje od izvora bliskih rumunjskom predsjedništvu Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina će ostati djelomično na agendi jer kako nam je rečeno “uvjereni smo u prednosti za obje strane – EU i njene partnere”.

“U 2018. godini regija Zapadnog Balkana bila je visoko na listi prioriteta EU, a namjera nam je da i dalje razvijamo ovaj pozitivni trend. Nastavit ćemo da podržavamo partnere iz regiona na putu demokratskih reformi i nadamo se da će, sa svoje strane, partneri na Zapadnom Balkanu ostati opredijeljeni za proces reformi kako bi mogli iskoristiti sve mogućnosti za napredak u EU put. Na taj način, mogli bismo olakšati usvajanje ambicioznih zaključaka Evropskog vijeća o paketu proširenja sljedećeg juna”, ističu izvori N1.

Kada je u pitanju naša zemlja u rumunjskom predsjedništvu uz optimizam kada je u pitanju potencijalni kandidatski status ističu ono što već poručeno nakon proteklih izbora od evropskih komesara Federice Mogherini i Johannesa Hahna.

“U Bosni i Hercegovini, nakon općih izbora u oktobru, čekamo brzu implementaciju rezultata izbora i nastavak programa reformi, posebno kada su njegovi glavni korisnici građani BiH. EU ostaje posvećena pružanju sve potrebne podrške kako bi se taj proces unaprijedio”, stajalište je koje će zastupati Rumunija narednih šest mjeseci.

Prema našim izvorima rumunjski prioriteti kada je u pitanju područje Zapadnog Balkana će za ovo šestomjesečno predsjedanje biti: regionalna saradnja, mladi, strateška komunikacija, podsticanje pomirenja, dobrosusjedski odnosi i usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske Unije.

U maju ove godine u rumunjskoj prijestolnici Bukureštu bit će održana velika konferencija “Kako bolje odgovoriti na evropske aspiracije mlade generacije na zapadnom Balkanu?” koja bi trebala okupiti oko 300 učesnika, sa fokusom na preduzetničku dimenziju i kvalitet demokratije.

“Što se tiče regionalne saradnje, Sarajevo i Bosna i Hercegovina koji trenutno predsjedavaju SEECP-om će biti domaćini posebnog seminara na kojem će sudjelovati i direktori EU za Zapadni Balkan i politički direktori SEECP-a i želimo povezati dvije dimenzije. Što se tiče plana povezanosti, energija je od posebnog značaja u našem mišljenju, imajući u vidu važnost ciljeva energetske sigurnosti i diversifikacije energije. Tako ćemo, tokom našeg predsjedavanja, organizirati sastanak ministara CESEC-a u Bukureštu, zajedno sa neformalnim Vijećem EU za energiju”, najavljuju naši izvori.

Predsjedavanje Evropskom Unijom nakon Rumunije preuzima Finska koja će na čelu Unije biti do kraja ove godine, dok će u 2020. Predsjedavanje Unijom podijeliti Hrvatska Njemačka.

Hrvatska je već najavila da će tokom njenog predsjedavanja u Zagrebu biti održan samitu Evropska unija-Zapadni Balkan po uzoru na samit iz maja prošle godine koji je održan u Sofiji tokom bugarskog predsjedanja Unijom.

 

 

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: