Spremna je jednokratna pomoć za penzionere, ali neće je svi dobiti

U Federalnom zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje sve je spremno za julsku isplatu penzija 5. augusta, kada će penzioneri uz penziju dobiti i jedokratnu finansijsku podršku koja je od 100 do 120 KM, ovisno o visini penzije.

Ipak, neće svih 425.962 penzionera dobiti pomoć, već 363.310 korisnika. 

– Osobe koje nisu rezidenti Bosne i Hercegovine, tj. korisnici koji primaju penziju od Federalnog zavoda PIO, a imaju prebivalište u inostranstvu neće dobiti jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH. Korisnici koji su u radnom odnosu također nemaju pravo na jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH – objašnjava nam Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Pomoć neće dobiti ni korisnici sa najvišom penzijom od 2.174 KM.

– Novčana pomoć se isplaćuje samo korisnicima koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe o isplati, što znači da korisnici penzije koji iz bilo kojih razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe neće dobiti ovu pomoć. Na čeku će stajati stavka jednokratni novčani iznos penzije kako je i regulirano uredbom Vlade FBiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u FBiH – rekao nam je Lizde.

S druge strane, ako više članova ostvaruje pravo na porodičnu penziju, onda se jednokratni novčani iznos penzije dijeli s brojem članova.

– Naprimjer, ukoliko postoje dva člana da ostvaruju pravo, svaki od članova će dobiti po 50 ili 60 KM ovisno od toga u koju kategoriju spada – rekao nam je Lizde.

Podsjećamo, po 120 KM jednokratne finansijske pomoći dobit će korisnici čije penzije iznose do 478,91 KM (zagarantovane), a iznos od 100 KM korisnicima penzija iznad ove cifre do 2.000 KM.

Najniža penzija u Federaciji iznosi 382,18 KM, zagarantovana je 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli, iznose oko 233 miliona KM.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: