SORENSEN: NIJEDNA VLADA NA SVIJETU NE BI VOLJELA DA JOJ SE NE PRIZNAJU REZULTATI IZBORA

peter-sorensenRješenje za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sjedić-Finci” je domaće pitanje i bh. političari treba da nađu rješenje za njega, a da nijedna vlada u svijetu ne bi voljela da se nađe u situaciji da joj izbori ne budu priznati zbog ne provođenja te presude – ponovio je danas u Banjoj Luci šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Peter Sorensen.

I EU je, kaže, za to da se nađe domaće, demokratsko i efikasno rješenje za tu odluku i smatra da ne treba ići daleko da do toga i dođe, jer je mnogo od rješenja već bilo na stolu.

U razgovorima koje su do sada vodili s bh. politilčarima, vidjeli su, potvrdio je, da postoji dobra volja da se dođe do rješenja, ali da je potrebna i politička volja da se to provede i BiH krene evropskim putem.

-Mislim da smo bili vrlo jasni u svojoj želji i namjeri da pomognemo BiH na putu u EU – kazao je Sorensen na pres-konferenciji u Banjoj Luci, nakon razgovora s predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom i  prvim čovjekom Narodne skupštine Igorom Radojičićem.

Vjeruje da treba doći do rješenja koje će biti dobro za cijelu BiH, napominjući da se o pitanju “Sjedić-Finci” već duže vrijeme vode razgovori te da je bilo različitiH prijedloga, ali da je stavljanje određenog papira na sto moglo riješiti, to bi i bilo urađeno.

Stoga, precizirao je, EU omogućava razgovore između političara, koji moraju dati konačno rješenje, ponovivši da je evropski komesar za proširenje Štefan Füle jasno rekao kako će EU gledati na BiH, ukoliko se naredni izbori proveduru bez primjene presude “Sejdić-Finci”.

-Mislim da se nijedna vlada na svijetu ne bi voljela da nađe u toj situaciji – naglasio je Sorensen i ponovio da bi se bacila sumnja na rezulate izbora, ukoliko ne bi bila provedena ta odluka.

Naglasio je da vjeruje da će biti političke volje da se postigne sporazum i da će BiH imati na snazi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, a da će se naredni razgovori više voditi o aplikaciji za članstvo u Uniju, a ne o realizaciji presude “Sjedić-Finci”.

Na sastanku s Radojičićem razgovarano je, kaže, i o popisu stanovništva u BiH, te mehanizmu koordinacije na evropskom putu BiH.

Današnjim sastanicima prisustvovao je i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Davidi.

Osim s Dodikom i Radojičićem, ambassador Sorensen danas će u Banjoj Luci razgovarati i s entitetskim premijerom Aleksandrom Džombićem.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: