SNSD POVUKAO INICIJATIVU ZA LAGUMDŽIJINU SMJENU

U Sarajevu je jutros počela 35. redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Kako je ranije i najavljeno, sa dnevnog reda sjednice je skinuta tačka na kojoj je trebala biti razmatrana inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Nakon insistiranja Kluba poslanika SDA da se o skidanju ove tačke izjasni Predstavnički dom, a što predviđa i Poslovnik, zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković povukao je inicijativu Kluba poslanika SNSD-a o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH razrješenjem Zlatka Lagumdžije.

– Povlačimo inicijativu jer su se i stranke iz RS-a opametile. Onaj ko da bolju ponudu naš je partner, rekao je Živković.

Poslanici će, po najavama, danas razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.

Inicijativu za razrješenje Denisa Bećirovića na jednoj od ranijih sjednica pokrenuli su poslanici SDA, ali zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja ona je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Kolegij se nije uspio usaglasiti te bi na današnjoj sjednici trebao biti obavljen drugi krug glasanja poslanika.

Između ostalog, danas bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirovića, te Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je predložila poslanica Ismeta Dervoz.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.