Snježno nevrijeme i niske temperature prijete regionu

Meteorološke službe u regionu upozoravaju da će u dane vikenda snježno nevrijeme zahvatiti cijelo područje.

Mediji u BiH javljaju da se već za ovaj vikend očekuju skijaši, jer će sniježni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavodaBiH narednih dana očekuje nas zahlađenje sa snijegom. Posebno niske temperature očekuju se od ponedjeljka do četvrtka, kada će jutarnje temperature biti  i 18 stepeni ispod nule, a dnevne  će se kretati od minus 10 do 0 stepeni.

U nedjelju, 28.12.2014., očekuje se oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Obilnije padavine u južnim i jugoistočnim područjima. Očekivana količina padavina, u većem dijelu zemlje, u toku 24h: od 10 do 30, a na jugu, jugoistoku od 30 do 60 l/m2. Jutarnja temperature od -5 do 0, na jugu do 4, a dnevne od -3 do 4, na jugu do 9 °C.

U ponedjeljak, 29.12.2014., oblačno vrijeme. U jutarnjim satima snijeg se očekuje u većem dijelu naše zemlje, a tokom prijepodneva još u dijelovima centralne i istočne Bosne. Očekivana količina padavina u toku 24h: od 2 do 10, na istoku do 15 l/m2. Jutarnja temperature od -11 do -4, na jugu do 2, a dnevne od -8 do -3, na jugu do 4 °C.

U utorak 30.12.2014., u Bosni pretežno oblačno vrijeme, povremeno može provijavati slab snijeg. U Hercegovini umjereno oblačno vrijeme. Jutarnja temperature od -17 do -9, na jugu do -2, a dnevne od -11 do -5, na jugu do 2 °C.

U srijedu 31.12.2014., pretežno oblačno vrijeme. U Bosni je moguće provijavanje slabog snijega. Jutarnja temperature od -17 do -8, na jugu do -1, a dnevne od -10 do
-5, na jugu do 2 °C.

U četvrtak 01.01.2015., pretežno oblačno vrijeme. U Bosni je moguće provijavanje slabog snijega. Jutarnja temperature od -18 do -10, na jugu do -3, a dnevne od -10 do -4, na jugu do 2 °C.

 

U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji meteorološke službe upozoravaju da je zahlađenje tek uvod u snježno nevrijeme koje će u toku vikenda i posljednjih dana ove godine zahvatiti cijelo područje.Vozače podsjećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez prijeke potrebe.
U Crnoj Gori snijeg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snijega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje.
Direkcija za saobraćaj i “Crnagoraput” već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vrijeme čistili snijeg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.
Osjetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što slijedi, posebno u noći između subote i nedjelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega
Područje Srbije će snježne padavine zahvatiti u toku noći između nedjelje i ponedeljka.
Očekuje se stvaranje sniježnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a uslijed jakog vjetra i pojava snježnih nanosa.
Upozorava se da je u nedjelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.
U upozorenju je najavljeno da će od ponedjeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umjerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: