Snježni pokrivač prekrio planine u BiH, padavine moguće i danas

Tanki snježni pokrivač tokom noći zabijelio je planine u BiH, a jutro je oblačno i tmurno. Vremenska prognoza kaže da će većina područja u našoj zemlji ostati u takvoj atmosferi uz kišu, a snijeg na planinama bi mogao nastaviti padati. Kako dan bude odmicao, padavine će prestati, a oblačnost se smanjivati, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Bosni će puhati slab vjetar sjevernog i sjeveroistočnog pravca, a u Hercegovini umjerena bura.

Prema jutrošnjim mjerenjima, najhladnije je na Bjelašnici -4 stepena celzija, dok je na Ivan Sedlu i Sokocu 2, u Bugojnu, Sarajevu, Tuzli i Zvorniku 5, a najtopliji grad je Neum sa 9 stepeni. U Banjoj Luci, Bihaću, Doboju, Livnu i Mostaru jutros je izmjereno 9 stepeni.

Prognozirane današnje temperature neće prelaziti 10 stepeni u Bosni, a 15 na jugu. U Sarajevu će biti oko 7 stepeni.

Ni trodnevna prognoza ne donosi značajne promjene, osim postepenog snižavanja temperatura i pojave mraza ujutro.

Zima (1. decembar 2019. – 29. februar 2020.) u Bosni i Hercegovini, prema prognoznim modelima trebala bi da bude toplija u odnosu na prosjeĉnu zimsku temperaturu zraka (period 1981.-2010. godine), najavljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Prema najavama, veće pozitivno odstupanje temperatura zraka očekuje se u januaru, a vjerovatnoća ostvarenja prognoze je nešto viša od 50 posto.

Nadolazeća zima u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto toplija u sjevernim i centralnim predjelima. U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti. Iako se prognozira toplije nego što je uobiĉajeno, u prognoziranom razdoblju oĉekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih.

Očekivani broj mrzanih dana (temperature manje od 0) u BiH manje je od 55, a na području južne Hercegovine ispod 12 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve.

U sljedeća tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padavina tokom zime bit će neujednaĉen, a najviše padavina izgledno je u trećoj dekadi decembra i pred kraj januara.

Očekivane ukupne koliĉine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2018-2019. godine. Dostupni
prognostiĉki materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu iskljuĉena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom koliĉinom padavina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: