SNIJEGA U BIH NEĆE BITI DO SREDINE NAREDNE SEDMICE

Dok se veći dio Evrope bori s obilnim snijegom i niskim temperaturama zbog kojih su registrirani i smrtni slučajevi, u našoj zemlji vlada stabilno vrijeme. Meteorolozi tvrde da će se snijeg koji je napadao na našim planinama otopiti zbog viših temperatura, a narednih dana neće biti novih snježnih padavina.

– U BiH će i dalje biti nestabilno vrijeme s kišom. Kod nas je prisutno južno strujanje vazduha. Prema pokazateljima, snijega neće biti do sredine sljedeće sedmice -kaže  ZA Dnevni avaz, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum.

Prema sezonskoj prognozi koju su jučer uradili meteorolozi, nadolazeća zima neće se mnogo razlikovati od ranijih.

– U decembru će, prema statističkim pokazateljima, srednja temperatura biti nešto viša od višegodišnjeg prosjeka. U Sarajevu ona iznosi 0,23 stepena, u Mostaru 6,2, a u Tuzli 0,9 stepeni.

Padavine će, također, biti nešto veće od prosjeka, koji za Sarajevo iznosi 85 litara po kvadratnom metru. Vrijeme će biti promjenljivo s hladnim i toplijim periodima, s tim da ćemo niže temperature imati krajem decembra – ističe Zulum, za Avaz. Srednja temperatura i padavine u januaru će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, s tim da ćemo imati nekoliko kraćih perioda s veoma hladnim vremenom.

Februar će biti hladniji nego ranijih godina, smatraju u federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: