Snijeg spas u zadnji čas za usjeve

Niske temperature i dugotrajan mraz nanose štetu jesenjim usjevima u BiH, međutim snijeg koji je pao može ih spasiti, jer će stvoriti solidnu količinu vlage, koja je nedostajala površinskom sloju, kažu poljoprivrednici u BiH.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, je rekao da je ovaj snijeg koji je pao prije dva dana spas u pravi čas. Dodao je da, kada bi palo još malo snijega, to bi, osim izolacione zaštite, usjevima obezbijedilo dodatne količine vlage. Ipak, on, kao i ostali poljoprivrednici, strahuje od još većeg minusa.

“Najavljene niske temperature, ako budu tolike, će sigurno prouzrokovati veću štetu na usjevima prije svega pšenice i ječma, jer će preći kritičnu tačku od minus 15 stepeni”, naveo je Marinković.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH u Sektoru Tuzlanskog kantona, kaže da je pšenica doživjela šok.

“Gledao sam na svojoj pšenici da je doživjela jedan šok i već je počela da žuti, sad je malo snijeg pokrio, pitanje je da li će se oporaviti. Sada u ovom vremenu ne smijemo je prihranjivati, tek u februaru”, rekao je Hasanović.

Hasanović je zaključio da će onome ko je posijao pšenicu ovaj minus sigurno smanjiti prinose, a snijeg će je bar donekle spasiti.

“Kod nas je temperatura bila i do 11 stepeni ispod nule, isušilo je zemlju, nije bilo padavina, tako da će dobro oštetiti usjeve”, istakao je Hasanović.

Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH, izjavio je da, koliko je on upućen, štete u FBiH nije bilo i da je ovaj snijeg idealan da zaštiti usjeve od niskih temperatura.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštili su da niske temperature u prethodnom periodu nisu negativno uticale na strna žita, ali da bi se to dogodilo da nije pao snijeg, koji je odličan izolator i za usjeve bi bilo dobro da se ovaj snijeg zadrži.

NN

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: