SNIJEG MOGUĆ U DRUGOJ POLOVINI NOVEMBRA

U BiH će narednih desetak dana vrijeme biti lijepo s temperaturama nešto višim od višegodišnjeg prosjeka, kažu u Hidrometeorološ kom zavodu FBiH, čiji su meteorolozi jučer uradili mjesečnu prognozu.

Prema njoj, vrijeme u novembru neće se mnogo razlikovati od onoga kakvo smo imali i ranije u ovom mjesecu.

– Kompletan mjesec trebao bi biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.I količine padavina bit će u prosječnim granicama. Prvih dana bit će nešto toplije, a hladniji period u odnosu na ranija mjerenjaočekuje se u drugoj polovini mjeseca, kada se može očekivati i snijeg – kaže meteorolog Dženan Zulum.

Nedavno su se pojavile prognoze evropskih meteorologa prema kojima bi ova zima trebala biti izuzetno hladna. Njihove ruske kolege tvrdile su da će ova zima biti najhladnija u posljednjih 100 godina.

Iz Svjetske meteorolo{ke organizacije demantirali su ove tvrdnje pojasnivši da će temperature biti prosječne i da ova zima ničim neće odudarati od proteklih.

– Nijedna prognoza, dugoročna  ili kratkoročna, ne može se odnositi na neko široko područje. Vratimo se samo nekoliko mjeseci unazad, kada je u Rusiji bilo sušno vrijeme i požari, a u Pakistanu velike količine padavina i poplave. Kod nas je vrijeme tada bilo u granicama prosjeka.

To potvrđuje da je nemoguće dati prognozu koja će obuhvatiti veći dio planete. One mogu biti lokalnog karaktera, tako da ruska prognoza ne može važiti za naše područje ili neko drugo – kaže Zulum.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: