Snijeg će još padati, ljepše vrijeme od četvrtka

Obilne snježne padavine koje su posljednjih dana pogodile Krajinu izazvale su brojne probleme stanovništvu. S obzirom na to da su temperature nešto niže, ima i poledice na mnogim putevima. Prema posljednjim mjerenjima, visina snijega u Bihaću iznosi više od 70 centimetara, zbog čega se otežano saobraća kroz centar grada. Zbog te činjenice, općinski Crveni križ angažiran je na čišćenju snijega, a aktivisti pomažu i nepokretnim osobama.

Nestalo struje

U Kantonalnoj direkciji za ceste ekipe zadužene za čišćenje saobraćajnica intervenirale su na svimpravcima, regionalni putevi su prohodni.

Međutim, kako nam je rečeno, zimske službe ostaju bespomoćne pred velikim količinama snijega koji je napadao u jednoj noći. Rekli su da ne mogu adekvatno odgovoriti potrebama građana.

Zbog toga su i brojna naselja slabo očišćena, a građani se žale na rad zimskih službi, kojima probleme prave i oborena stabla. Granični prijelaz Izačić ponovo je otvoren, osim za teretna vozila iznad 7,5 tona.

U općini Bužim ekipe za čišćenje snijega radile su proteklu noć jer je snijeg na područjima Konjodora, Radoča te Bućevaca dostigao visinu i do jednog metra. U tim naseljima nestalo je i struje.

Zbog neprohodnih puteva, vozači su ostavljali automobile kraj ceste. Kako smo se mogli uvjeriti na licu mjesta, 18 nezaposlenih građana s evidencija biroa rada u Bosanskoj Krupi koje je angažirala Općina čistili su jučer ulice.

Snijeg koji je u protekla dva dana padao na području Posavskog kantona nije prouzrokovao nevolje stanovništvu, a svi putevi su prohodni. Većih problemanije bilo ni u Srebreniku, gdje je napadalo 25 centimetara snijega. U Derventi su snježne padavine uzrokovale nestanak struje u većem dijelu seoskih naselja. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas prognoziraju oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne očekuje se snijeg. Jutarnje temperature kretat ćese od minus 12do minus 2, na jugu od 0 do 5, a dnevne od minus 4 do 4, na jugu do 10 stepeni. Slično vrijeme zadržat će se do četvrtka, nakon čega se očekuje stabilno vrijeme  bez padavina.

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: