Smrtonosni virus stigao u region

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je prvi val sezonske gripe u tokom ove sedmice. Kako saznajemo, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) do sada nisu registrirali nijedan slučaj virusa koji se pojavio u Hrvatskoj i prijeti da se proširi na Bosnu i Hercegovinu. To je za “Dnevni avaz” potvrdila Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

 Počela testiranja

Virus tipa A ili B može biti smrtonosan, a najčešće pogađa ljude koji su slabog imunog sistema, jer ne mogu podnijeti takve infekcije, kažu iz Mikrobiološkog instituta KCUS-a.

– Redovno se vrši testiranje, a do sada nismo registrirali nijedan tip gripe, pa ni H3N2 i H1N1 (svinjska gripa) tipa A ili virus tipa B. Ipak, nakon praznika se može očekivati da virus više cirkulira. Sezona gripe ima najveći trend u prvom odnosno drugom mjesecu u godini – tvrde iz ovog instituta.

Epidemiolozi ističu da je vrlo važno da se osobe, pogotovo one koje spadaju u rizičnu kategoriju, podvrgnu cijepljenju za sezonsku gripu, jer je cjepivo jedina sigurna prevencija.

 Preporučena vakcina

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je vakcinu protiv gripe koja je registrirana u nekoliko zemalja, a od koje svake godine umre veliki broj ljudi. Ovu preporuku WHO napravio je na osnovu praćenja cirkulirajućih virusa koji su za sada u našoj zemlji na niskom nivou, iako gripa u prvom valu zahvata najveći broj oboljelih. Iako u našoj zemlji do sada nije potvrđen nijedan slučaj gripe u ovoj sezoni, ta mogućnost ne može se isključiti ubuduće jer je virus već stigao i u Hrvatsku, a registriran je i u cijeloj Evropi – ističu epidemiolozi.

 Besplatno cijepljenje u FBiH

Za besplatno cijepljenje u Federaciji BiH u ovoj godini osigurano je 45.000 doza cjepiva za posebno ugroženu kategoriju stanovništva kao što su osobe starije dobi, oboljeli od hroničnih bolesti (srčanih, plućnih, metaboličkih, osobe oslabljenog imuniteta…), bez obzira na dob, ali i za starije od šest mjeseci.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: