Slovenskoj firmi onemogućeno zapošljavanje radnika iz BiH

Zbog kršenja prava radnika Agencija za rad i zapošljavanje BiH onemogućila je slovenskoj firmi  “Univerzalna logistika” da zapošljava radnike iz BiH u iduće dvije godine preko sporazuma o zapošljavanju između Vijeća ministara i slovenske vlade o zapošljavanju.

Nakon potvrđenih informacija da su pojedine slovenske firme kršile prava radnika iz BiH, Agencija za rad i zapošljavanje intervenirala je u cilju zaštite njihovih prava, saopćeno je iz ove agencije.

Nadležna agencija u saradnji s relevantnim slovenskim institucijama trenutno radi na informaciji koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz BiH i načine kršenja, koju će dostaviti Komisiji za praćenje provođenja sporazuma o zapošljavanju, a tvrtkama će biti onemogućeno zapošljavati nove radnike iz BiH.

Navedena informacija će najkasnije do kraja sedmice biti upućena nadležnom tijelu te će se nakon toga i Inspektorat za rad Slovenije uključiti u kontrolu uvjeta rada građana iz BiH u Sloveniji.

Zahvaljujući saradnji sa slovenskim sindikatima, Agencija za rad i zapošljavanje dobiva sve relevantne informacije o uvjetima rada građana BiH u Sloveniji te redovno razmjenjuje informacije sa slovenskim Zavodom za zapošljavanje.

U saopćenju se navodi i da svi radnici koji dođu u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH dobiju informaciju o pravima i uvjetima rada u Sloveniji, a da se svi savjeti na koje radnici u Sloveniji trebaju obratiti pažnju nalaze se na internet-stranici Agencije.

“Euroblic” je objavio ispovijesti radnika iz BiH i Srbije, zaposlenih u Sloveniji, u kojima se navodi da određeni poslodavci otimaju od radnika stotine eura zarade, drže ih u gotovo ropskom položaju, a događa se čak i da šefovi fizički nasrću na radnike, nanoseći im ozbiljne povrede.

Broj radnika iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju rapidno je povećan od kada su dvije zemlje potpisale sporazum o zapošljavanju. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine više od 13.000 radnika iz BiH dobilo je radne dozvole u ovoj zemlji, piše Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: