Slovenija smanjila potrebe za radnicima iz BiH za 60 posto

Da je smanjena potreba za bh. radnicima u inostranstvu, najbolji je pokazatelj Slovenija. Od početka 2020-te do kraja novembra, Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je u zapošljavanju 6.618 osoba, odnosno toliko ih je dobilo radnu dozvolu u ovoj zemlji. Iako zvaničnih podataka za decembar nema, procjene su da je oko hiljadu osoba iz BiH dobilo radnu dozvolu u Sloveniji. Kako nam navode u Agenciji, radi se o smanjenju za oko 50 posto u odnosu na 2019. godinu, kada je radne dozvole dobijalo oko 15 hiljada bh. radnika.

”Da je došlo do drugog problema, a to je smanjena ekonomska aktivnost usljed pandemije, pa su Slovenci imali mnogo manje oglasa za inozemne radnike. Otprilike je to 60 posto manji broj oglasa koje smo dobili u 2020. godini iz Slovenije u odnosu na 2019. godinu”, navodi Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u Sloveniji posreduje za zapošljavanje radnika iz građevinskog i metalskog sektora. Pupić navodi da ne očekuju promjenu stanja ni ove godine, kada je u pitanju ova zemlja.

”Siguran sam da će Slovenija u odnosu na 2019. godinu biti neka manja cifra, usljed manje ekonomske aktivnosti i manje potražnje za radnicima”, ističe Pupić.

Što se tiče zapošljavanja u Njemačkoj, radi se o smanjenju za oko 25 posto u prošloj, u odnosu na 2019. godinu. No, u Agenciji navode da imaju isti broj zahtjeva, ali je problem prilikom izdavanja radnih dozvola i mjera koje vladaju u toj zemlji.

”Mi smo recimo u čitavoj prošloj godini posredovali za 533 osobe za Njemačku što je za 25 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Treba uzeti u obzir da Njemačka, samo se radi o posredovanju osoba sa srednjom medicinskom školom, znači kadrova koji su uprkos pandemiji i dalje jako jako potrebni”, rekao je Pupić.

U narednom periodu bit će poznato hoće li potreba za ovim kadrom biti ista kao u prethodnoj godini ili ne. U Agenciji nam navode da je od početka godine pristiglo oko 100 oglasa za zapošljavanje u Sloveniji, a za Njemačku su posredovali za zapošljavanje 15 osoba, koji su zahtjeve poslali u 2020-toj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: