Slovenija i Italija za ukidanje viza za BiH do početka jeseni

Ministri vanjskih poslova Slovenije i Italije Samuel Žbogar i Franco Frattini uputili su u ponedjeljak pismo podrške španskom predsjedništvu Evropske unije da ubrza postupak za ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije.

Pismo dvojice ministara potpisalo je još deset šefova diplomatija zemalja članica EU-a.

EU je u decembru prošle godine ukinula vize za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije, dok su BiH i Albanija ostale na čekanju jer nisu ispunile kriterije koje je postavila Evropska komisija.

“Građani Makedonije, Crne Gore i Srbije sada su bliže našim građanima. Uspjeh ovih triju zemalja također je bio snažan poticaj za Albaniju i BiH da pojačaju svoja nastojanja u ispunjavanju preostalih uvjeta. Sada je važno dovršiti proces, vodeći računa o tome da svi postavljeni uvjeti trebaju biti ispunjeni”, ističu dvojica ministara u pismu upućenom šefu španjolske diplomatije Miguelu Angelu Moratinosu, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu, prenijela je Hina.

Ministri ističu da i EU mora sa svoje strane pravodobno obaviti potrebne postupku kako bi Komisija do kraja ovoga mjeseca mogla napraviti prijedlog odluke i kako bi se cijeli postupak ukidanja viza za te dvije zemlje, uključujući i glasanje u Evropskom parlamentu, mogao dovršiti početkom jeseni.

FENA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: