Slovenci traže vozače i građevinske radnike iz BiH, a Nijemci njegovatelje

BiH je potpisala međunarodne ugovore o zapošljavanju sa Srbijom, Slovenijom, Njemačkom (samo za njegovatelje) i Katarom, a u toku su pregovori sa Crnom Gorom, kazao je Feni zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Tepavčević.
 
Dodao je kako je predloženo zaključivanje takvih ugovora i s Hrvatskom, Rusijom, Njemačkom (za sva zanimanja) te ostalim zemljama gdje bh. državljani tradicionalno idu na rad.
 
Prema podacima Agencije u prvih jedanaest mjeseci prošle godine, radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4 228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. povećanje za 57,44 posto. U Sloveniji se iz BiH najviše traže vozači, a slijede zavarivači, zidari, električari, tesari, elektroinstalateri i bravari.
 
Kada je riječ o Njemačkoj, ona s BiH ima potpisan ugovor samo za njegovatelje i to kadrove koji imaju završenu srednju medicinsku školu – općeg ili pedijatrijskog smjera.
 
Prošle je godine na taj način u Njemačku otišlo 1 079 osoba iz BiH, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za oko 25 posto.
 
Što se tiče Srbije, Tepavčević kaže kako “po ovom ugovoru nismo imali zahtjeva iz Srbije za zapošljavanje radnika iz BiH”.
 
– Vjerojatno zbog  toga što smo u istoj ili sličnoj gospodarskoj situaciji – naglasio je. 
 
Na upit postoji li potreba na međunarodnom tržištu rada za radnicima iz BiH, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH ocijenio je kako takva potreba postoji te da je uvijek i postojala.
 
Inače, Njemačka od prošle godine ima uredbu po kojoj iz zemalja Zapadnog Balkana zapošljava potrebne radnike bez obzira na zanimanje i stručnu spremu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: