Slijedi temperaturni šok u BiH

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda do kraja sedmice temperature u Bosni i Hercegovini će porasti i do 14 stepeni Celzijusa.

Nakon izuzetno niskih temperatura i hladnog vremena u BiH, u narednih nekoliko dana u našoj zemlji doći će do svojevrsnog temperaturnog šoka i vrlo toplog vremena. Građani će itekako osjetiti ove nagle promjene u temperaturi, pogotovo srčani bolesnici.

“Vremenske oscilacije u toku ove sedmice će se negativno odraziti po zdravlje građana, pogotovo na hronične bolesnike, srčane bolesnike i one koji su imali moždani udar. Svaka promjena temperature, ekstremno niska ili nagli porast temperature traži da se ljudski organizam adaptira. Ta adaptacija našeg organizma na prihavatanje ovakvih temepratura traje od 24 do 48 sati”, kazala je za N1 Sena Softić -Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

U tom periodu dr. Softić – Taljanović preporučuje građanima da obavezno koriste svoju terapiju, da je ne mijenjaju i da se kontrolišu kod svog ljekara.

“U slučaju naglog pogoršanja hronične bolesti je alarm Hitnoj pomoći da dođemo i intervenišemo. Srce ne voli hladnoću već voli kad mu je toplo. Zbog toga ne preporučujemo izlaske u ranim jutarnjim satima kada su niske temperature kao ni u kasnim popodnevnim satima. Pogotovo treba zaštiti periferiju, a to su prsti, uši, nos i glava jer su ti sitni krvni sudovi koji se sužavaju usljed hladnoće”, kaže dr. Softić -Taljanović.

“Što se tiče najava dolaska visokih temperatura i tu treba biti oprezan i ispoštovati preporuke iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć”, dodala je ona.
Najtopliji dani u ovoj sedmici bit će srijeda i četvrtak sa temperaturama i do 14 stepeni Celzijusa. Slične temperature preovladavat će i početkom februara s tim da će 2. februara biti izuzetno toplo vrijeme sa temperaturom i do 16 stepeni.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.