Slijede kazne jer »ovca daje med«

Višegodišnje favoriziranje jednog izdavača u Federaciji BiH dovelo je do toga da u udžbenicima izdavača “Nam” đaci uče da ovca daje med, polarni medvjed je šumska životinja i reklamiraju se “Nutella” i “Smoki”.

Zbog ovih, i za sve druge greške koje se pojave, izdavači, recenzenti i autori će biti sankcionisani tek ako se promijene pravila koja iduće sedmice treba da dogovori Koorodinacija ministara obrazovanja.

Ukazavši juče na niz nepravilnosti u udžbenicima, iz udruženja osam izdavača udžbenika i nastavnih sredstava nastavili su “rat” zbog izbora udžbenika kuće “Nam” za prva tri razreda osnovne škole u 80 odsto škola iz četiri kantona u FBiH.

Izdavači su ponovili da je stanje ovakvo zbog korupcije te da su “direktori i nastavnici” kupljeni za jedan parfem, a krivca za ovakvo stanje vide u Ministarstvu obrazovanja FBiH.

Damir Mašić, ministar obrazovanja FBiH, rekao je da neće da odgovara za ono što je bilo u mandatu prethodne vlade.

“Ovdje pričamo o konkursu koji je bio u januaru i pravilima koja je radio neko drugi. O tim pravilima mislim sve najgore i iduće sedmice ih na Koordinaciji ministara obrazovanja mijenjamo”, dodao je Mašić, koji je prisustvovao pres-konferenciji.

Istakao je da vjeruje da je bilo malverzacija te ponovo pozvao nastavnike da prijave slučajeve korupcije i obećao im zaštitu, istakavši da se do sada niko nije javio i da mu nije jasno da niko “nema petlju”.

“Predložiću da se zbog grešaka udžbenici skinu s liste odobrenih. U slučaju ovce koja daje med pogriješio je izdavač jer u rukopisu tog udžbenika ovo nije bio slučaj”, rekao je Mašić.

Tvrdi da će izbor recenzenata biti transparentniji pa će ih birati kantonalna ministarstva ili će udžbenike pregledati pedagoško-prosvjetni zavodi. Ubuduće će biti odobravana dva udžbenika za isti razred i isti predmet umjesto po deset i svaki će pregledati savjetnici ministra obrazovanja.

Šimo Ešić, direktor tuzlanske “Bosanske riječi” i član Udruženja, kazao je da su se anomalije desile kod otkupa udžbenika zbog besplatne podjele prije četiri godine kada su pojedini kantoni, umjesto da otkupe knjige koje su već bile na terenu, suprotno dogovoru, uveli “Nam” u čijim je udžbenicima bilo grešaka, ali ih federalno ministarstvo nije povuklo.

“Nije se reagovalo na to što je autor ‘Nama’ plagirao naš udžbenik muzičke kulture koji je jedini bio odobren”, dodao je Ešić.

Sevlid Hurtić, direktor tuzlanske kuće “Nam”, rekao je da su sve optužbe zapravo podvale, te da su nastavnici rekli da su udžbenici “Nama” kvaliteniji nego udžbenici izdavača koji ih optužuju.

“Kako da korumpiram 5.000 nastavnika? Napadi da iza mene stoje stranka i vjerska zajednica nemaju osnove”, dodao je Hurtić.

Ivica Vanja Rorić, predsjednik Udruženja izdavača udžbenika, kazao je da je skandalozno što ministarstvo ne poštuje svoja pravila pa se tako među odobrenim udžbenicima našla matematika “Nama” koja je imala manje od potrebnih 80 bodova.

“Njemački jezik je recenzirao muž autorice, savjetnik u Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo. ‘Naš jezik 6’ se distribuira kao udžbenik iako je pao”, dodao je Rorić.

Mašić je istakao da su i četiri udžbenika članova ovog udruženja odobrena, a nisu imala dovoljno bodova.

“Dobio sam informaciju da ‘Moja okolina’ izdavača ‘Sarajevo publishinga’ navodi vjerske blagdane samo za dva naroda. To ću provjeriti”, dodao je Mašić.

Greške

Neke od grešaka na koje su juče ukazali članovi Udruženja izdavača udžbenika su te što po udžbenicima za prvi razred krava daje batak, a postavljeno je i pitanje koji proizvod daju konj i zec. Zatraženo je da djeca dopune ko sjedi na stolicama, a na crtežu nema nijedne stolice.

Među vozilima javnog prevoza naveden je “taxi”, sa slovom iks koje nije slovo abecede ni azbuke, u jesen se piše ujesen, a puž je veselo proljetno biće. Na crtežu na kojem djeca treba da naznače da li se pješaci pravilno kreću nema nacrtan nijedan pješak, dok su saobraćajni znakovi “postavljeni” nasred kolovozne trake.

U istom zadatku zatraženo je da djeca napišu koliko ima “trougalova” i da oboje “trougaoe”

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: