Sladić: Od trenutnog GFS izračuna za temperature se, blago rečeno, i meni vrti u glavi…!

Bh. meteorolog Nedim Sladić jučer je konstatovao: “Od trenutnog GFS izračuna za temperature zraka do 20.08. se, blago rečeno, i meni vrti u glavi”, a potom je na svom Facebook profilu objavio novi post.

“Nažalost, kiša kakva bi poljoprivrednicima trebala u trenutnim prognozama nije vidljiva narednih najmanje 7 do 10 dana. Štaviše, nepovoljna je činjenica da bi period koji dolazi mogao biti i najtopliji dio ovog ljeta”, napisao je Sladić. 

“Toplo i suho vrijeme prognozira se do 20. augusta. Promjena u vidu blagog pada temperatura izgledna je od 20. do kraja prognoznog perioda 25. augusta, ali i dalje bez padavina”, navodi – Bakir Krajinović

Prognoza se nalazi na linku:http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/KLIMA/izgledi15.php

“Zbog izraženijeg deficita padavina osobito na jugu i jugozapadu zemlje, preovladali su uslovi izuzetne suše, dok je u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine zabilježena umjerena do ekstremna suša. Izuzetak je područje sjeverozapadne Bosne gdje su zabilježeni normalni uslovi vlažnosti. Prognoza SPI 1, Standardizovanog padavinskog indeksa za period od 30 dana, izvedena na osnovu prognoziranih vrijednosti Virtualnog centra za klimatske promjene jugoistočne Evrope (SEEVCCC), RHMZ-a Srbije ukaz

uje da se u periodu od 29.07.2021. do 29.08.2021. godine na čitavom prostoru Federacije Bosne i Hercegovine očekuju se uslovi slabe suše”.

Više na linku: http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/AGRO/SPI-prognoza.php

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: