Sladić: Očekuje nas toplotni val, najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za 15 minuta

Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom njegovom startu idemo i do 40 stepeni Celzijusa u dijelovima Hercegovine i u Posavini, napisao je meterolog Nedim Sladić.

Naglasio je da će to biti prilično dugotrajan toplotni val, dosta izražen, a što potvrđuje i narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva.

Kako bi prošli sa što manje posljedica u narednom periodu Sladić preporučuje unos što više tečnosti u organizam kako bismo ostali hidrirani, uz laganiju hranu.

-Bit će prilično vruće, Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani te laganiju kuhanu hranu. UV indeks u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta. Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće – kaže Sladić.

Najavio je nakon proteklog dinamičnog vikenda slijedi još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja.

ističe da su brojni temperaturni rekordi za juni mjesec ugroženi.

-Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature. Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: