Sladić o sličnosti 2020. i 2007. godine, evo kada će nas sunce ogrijati, i da li ćemo imati vrelo ljeto

Prohladni kišni dani sa veoma malo sunca obilježili su protekle dane u većem dijelu naše zemlje. Kako će biti u narednom periodu, kada bi nas sunce moglo konačno ogrijati, i da li je tačno da ćemo imati vrelo ljeto, pitali smo mladog meteorologa Nedima Sladića.

– Pa još će biti padavina. Nama zapravo dolazi još jedan val padavina potkraj četvrtka. Sa zapada Mediterana približava nam se ciklona koja nam donosi obilje vlažnog zraka. Najprije na području zapadne Hercegovine i sa južne strane Dinarida gdje će pasti lokalno i veća količina padavima. Samim tim doći će i do jačanja južnog vjetra, što će donijeti topao zrak u naše krajeve. Od četvrtka poslijepodne pa do petka-subote, bit će povremeno umjerenog do jakog vjetra južnog-jugozapadnog smjera koji će svakako utjecati na to da se veće količine padavina ispadaju upravo uz južnu stranu Dinarida. Može pasti više od 50 litara po kvadratnom metru – govori nam Sladić.

Kaže da ove padavine i neće mnogo značiti Hercegovini.

– Budući da je krečnjačka površina u Hercegovini, sav višak padavina će otići u Jadransko more. Ono što padne za poljoprivredu će dobro doći. Međutim, postoji jedan oprez jer ako nabuja vegetacija, a nakon toga uslijedi sušniji period, to će biti pogodno tlo za požare – upozorava Sladić.

Rekao nam je i kakve se meteorološke prilike mogu očekivati u drugim dijelovima zemlje.

– U Sarajevu će biti bez nekih većih padavina, barem negdje do 8. juna. Nešto manje kiše će biti u petak, u subotu prijepodne. U nedjelju očekujemo da neće biti padavina i onda početkom naredne sedmice promjenjivo uz kruženje vlažnog zraka, pa će biti uvjeta za poslijepodnevne lokalne pljuskove. Ali, naravno, sada idemo u period kada će biti mnogo više sunčanog vremena. Neke naznake da bi moglo biti ljepše i stabilnije tek postoji od početka treće dekade mjeseca juna, odnosno, iza 17. ili 18. juna. Ali moramo biti oprezni kada idemo na tako duge staze – ukazuje Sladić.

Upitali smo koliko se sada može prognozirati da će ljeto biti izuzetno toplo.

– Mislimo da će ovo ljeto pokazati onu svoju pravu stranu kako se i očekuje, u julu i dijelu augusta. Najprije u prvom dijelu augusta, tako da ne treba ljeto otpisivati. Moram kazati da početak ove godine dosta sliči 2007. godni, pa i početku juna. I tada je prva polovina ovog mjeseca bila nestabilna, a onda su uslijedile velike vrućine, i krajem juna temperature su bile i iznad 35 stepeni. Juli je bio vrlo vruć, temperature zraka krajem mjeseca su išle i više od 40 stepeni Celzija. Tada je u Mostaru bilo 42-43 stepena, Trebinje je imalo i iznad 43 stepena. To je bio jedan od najjačih valova vrućine koje smo imali u proteklih 50-ak godina – podsjeća Sladić i dodaje:

– Nakon toga, august je počeo malo umjerenije, a onda opet krajem mjeseca je bilo vruće i tada je Mostar zabilježio rekord 43,2 stepena, 22. ili 23 augusta 2007. godine. Mislim da se neke stvari poklapaju. Ova godina prati nekako taj trend 2007. godine. Sve vuče na tu godinu – ispričao nam je Sladić.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.