DONIRAN ŠKOLSKI PRIBOR POVRATNIČKOJ DJECI U OPŠTINI OSMACI

Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo iz Beča (Austrija), upriličilo je podjelu kompleta školskog pribora učenicima iz povratničkih porodica u naseljima Šeher i Sajtovići na području opštine Osmaci. Komplet se sastoji od ruksaka osnovnim školskim priborom.

Ovu pomoć je učenicima uručio Mehmedalija Gutić, predsjednik Austrijsko-bosanskog kulturnog udruženja Medo.

Članovi ovog Udruženja su potaknuti na ovu vrstu akcije zbog ukupnog stanja školstva u povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini, naročito u manjim područnim školama. Djeca u ovim školama nemaju ni najosnovnija sredstva za normalan nastavni proces. U potresnom pismu jedne nastavnice, koja se obratila Udruženju Medo, između ostaloga, stoji: „Svakodnevno se susrećemo sa problemima da u razredu imamo učenika koji dolaze na nastavu bez svesaka, olovaka, blokova za crtanje, a da ne pričam o takozvanom luksuznom priboru za crtanje: temperama, vodenim bojama, plastelinu i slično. Mnoge moje kolege bi se složile sa mnom, kada kažem da i naše zalaganje i trud ne mogu doći do izražaja kod učenika, jer radimo u otežanim uslovima. Čest je rad u kombinovanim odjeljenjima sa po dva, tri razreda u jednom odjeljenju, a opremljenost učionica za rad u takvim uslovima je skoro ravna nuli. Većina područnih škola ne posjeduje ni TV, obični kasetofon, a kamo li kakvo modernije nastavno pomagalo, kao što su projektori, računari…“

U posljednjoj akciji pomoću učenicima na području opštine Osmaci podijeljena su 24 kompleta školskog pribora, a sredstva su donirali VIENNA INSURANCE GROUP (VIG) i BAWAG BANKA IZ Beča.

Projekat podrške učenicima povratnicima se nastavlja novim akcijama, uz animiranje novih donatora, sa osnovnim ciljem da se djeci u povratničkom području u Podrinju obezbijede kvalitetniji uslovi za školovanje ik da svako dijete na početku naredne školske godine ima osnovni pribor, udžbenike i pomagala za normalan rad i bezbrižno odrastanje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: