Sjećanje na ratnog heroja Senada Mehdina Hodžića (VIDEO)

Brojni prijatelji, rodbina i nosioci vlasti prisjetili su se danas ratnog heroja Senada Mehdina Hodžića, posjetom njegovom mezaru u mjestu Zaseok kod Sapne.

U Zaseoku, na mjestu gdje je 1992. godine poginuo narodni heroj Hodžić, prisutnim članovima boračkih udruženja, predstavnicima općinskih i kantonalnih vlasti i mještanima o liku i djelu ovog heroja govorio je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

– Radi se o istinskom heroju odbrane Bosne i Hercegovine koji je svoj patriotizam iskazivao bez ikakvih kalkulacija, koji je ovdje došao s jasnom porukom da se BiH mora braniti na Drini. Kompletan njegov rad na regiji sjeveroistočne Bosne u tom periodu bio je usmjeren da ukaže da se sprema agresija – rekao je Bukvarević.

Hodžić je, prema opštem mišljenju, jedan od najvećih heroja proteklog rata u BiH. Do početka agresije na BiH radio je u Hrvatskoj, a krajem 1991. godine se vratio u Tuzlu i priključio Patriotskoj ligi.

Pod njegovom komandom izvojevana je jedna od prvih pobjeda Armije BiH. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i Zlatnim ljiljanom.

Prisjećajući se Hodžića, poznatijeg kao Crni labud obilježen je i dan jedinice Crni labudovi. Istraknuto je da je 79 boraca ove jedinice dalo živote za odbranu BiH, a 450 ih je ranjeno.

Dodijeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos u radu Udruženja boraca jedinice Crni labudovi i promociju tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe ARBiH, generalima Atifu Dudakoviću, Salihu Malkiću i drugima.


Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: