SIPA UHAPSILA ŠEMSUDINA MEHMEDOVIĆA ZBOG RATNOG ZLOČINA

1Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uhapsili Š. M. (1961.) iz Tešnja zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civila.

Uhapšen je u akciji kodnog naziva Ozren, saopćeno je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

U SIPA-i trenutno nisu mogli potvrditi identitet osumnjičene osobe.

Nezvanično, uhapšen je Šemsudin Mehmedović, zamjenik šefa kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je saopćila policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić, SIPA je krajem 2009. godine zaprimila naredbu Tužiteljstva BiH koja se odnosi na utvrđivanje činjenica u vezi s privođenjem, zatvaranjem i psiho-fizičkim zlostavljanjem civila srpske nacionalnosti na području općine Tešanj od pripadnika SJB Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

U vezi s tim, u sklopu SIPA-e formiran je poseban operativni tim kodnog naziva “Ozren”, a radi složenosti ovog predmeta.

Jozić, nadalje navodi, da su u međuvremenu prikupljeni dokazi iz kojih proistječu osnovi sumnje – da su pripadnici SJB Tešanj po naredbi njenog tadašnjeg načelnika Š. M. vršili protupravna pritvaranja i zatvaranja i višestruka ispitivanja civila srpske nacionalnosti, te iznuđivali iskaze, na osnovu kojih su neki od njih pravomoćno presuđeni na zatvorske kazne.

Po njenim riječima, SIPA će u roku od 24 sata Š. M. predati Tužilaštvu BiH, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima sa svim dokazima koje je Agencija dosad prikupila, te će predložiti Tužiteljstvu BiH da Sudu BiH uputi prijedlog za određivanje pritvora u ovom predmetu.

Izvještajem su, osim osumnjičenog Š. M., obuhvaćeni još tri osobe, inicijala – S. D., F. B. i A. A.

Pripadnici SIPA-e zatražili su usmenu saglasnost Tužilaštva BiH za pretresanje određenih objekata i pokretnih stvari u vezi s čime se Tužiteljstvo BiH danas do 12 sati se nije oglasilo.

– SIPA je tokom rada na ovom predmetu zadokumentirala i određene uticaje na svjedoke, kao i prijetnje upućene svjedocima i istražiteljima ove Agencije, koji su radili na ovom predmetu … – kazala je Jozić, navodeći da je i u vezi s tim Tužiteljstvu BiH podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – ometanje rada pravosuđa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s spekulacijama da je nadležni tužitelj odbio zahtjev za lišenje slobode u ovom slučaju, Jozić je navela da saznanja SIPA-e govore o tome, “da je u ovom predmetu postojala određena vrsta opstrukcije od Tužiteljstva BiH”.

Na dodatni upit u vezi s tim, Jozić je kazala “da ovo tužiteljstvo, odnosno i glavni tužitelj nisu pružali podršku u radu na ovom predmetu”, podsjećajući da je SIPA naredbu u ovom slučaju zaprimila u septembru 2009. te da otada nije imala podršku tog tužiteljstva.

Na upit u vezi s nepostojanjem naloga Tužiteljstva BiH za hapšenje u ovom slučaju, Jozić je navela da je Š. M. uhapšen na temelju člana 139. ZKP-a BiH – budući da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za lišenje slobode.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: