Sindikalci najavljuju masovne proteste zbog Zakona o radu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH mogao bi na sjednici zakazanoj za 26. januar razmatrati izmjene i dopune Zakona o radu FBiH, kojima se izričito protivi Sindikat te najavljuje da će na svaki način pokušati spriječiti njihovo donošenje pa je moguće i masovno okupljanje.

Sinan Husić, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i predsjednik Sindikata rudara, kazao je da je od petka u SSS vanredno stanje zbog izmjena najvažnijeg radničkog zakona o kojem Vlada FBiH nije konsultovala Sindikat i poslodavce. Izmjene i dopune zakona Vlada je usvojila u četvrtak.

“Teško da će biti drugog izbora nego masovni protesti ako izmjene i dopune Zakona o radu ne budu povučene u narednoj sedmici. Nećemo pustiti da se uzimaju naša minimalna prava. Rudarska populacija jeste spremna na eksploziju. Za koru hljeba spremni smo otići na kraj svijeta”, dodao je Husić.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, kazao je da ta stranka o izmjenama i dopunama ovog zakona još nije zauzela zvaničan stav, ali da lično smatra da su one dobre ako je namjera Vlade da popravi raniju grešku kada se samim zakonom isključila iz pregovora o opštem kolektivnom ugovoru o radu.

“Vlada je najveći poslodavac i mora se umiješati u pregovore o najnižoj plati, jer je ona osnova za obračun poreza, doprinosa i slično”, dodao je Beganović.

Sa druge strane istakao je da je Vlada prešla u drugu krajnost kada je izmijenila član zakona po kojem sada ona određuje najnižu platu nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem FBiH.

“Mislim da izmjene i dopune zakona još nisu stigle u Parlament. Pretpostavljam da će biti na sjednici 26. januara. U svakom slučaju, o njima ćemo razgovarati sa ministrom rada i socijalne politike FBiH Veskom Drljačom, koji je i SBB-ov ministar”, rekao je Beganović.

Osim izmjena koje se tiču određivanja minimalca, Vlada FBiH je, između ostalog, ublažila kriterije potrebne da bi neko udruženje poslodavaca ili sindikat bili reprezentativni, predvidjela da će svojim aktom utvrditi minimalna prava koja uređuje kolektivni ugovor, da radni učinak može definisati isključivo poslodavac.

Izmjene zakona uslijedile su nakon što je Vlada FBiH dala primjedbe na opšti kolektivni ugovor koji su dogovorili Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca FBiH, koje nisu prihvaćene. Primjedbe su se, između ostalog, odnosile na minuli rad, iznos toplog obroka i minimalac. Takođe, Udruženju poslodavaca Vlada FBiH je ukinula reprezentativnost. Zbog izmjena Zakona o radu te problema sa potpisivanjem opšteg kolektivnog ugovora o radu, SSS je u petak napustio sjednicu ESV FBiH.

Husić je istakao da Sindikat, pak, nema namjeru napustiti samo ESV, jer bi to “nekima išlo na ruku”.

 

 

 

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: