Sezona gripe u Federaciji BiH kasni u odnosu na prethodnu godinu

Ove godine, sezona gripe u Federaciji BiH (2015./2016.) kasni u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima koji su prispjeli iz svih kantona u Federaciji BiH, stopa posjeta ordinacijama zbog oboljenja sličnih gripi još je niža u odnosu na isti period prošle sezone gripe (sezona 2014./2015.).

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđeno je Feni da je oboljenja slična gripi prijavilo sedam od deset kantona u Federaciji BiH.

– Svake sedmice registrira se nekoliko stotina oboljelih od oboljenja sličnih gripi. Obolijevaju svi, najčešće djeca školske dobi, a u porastu je broj oboljelih i u drugim dobnim skupinama, osim dobne skupine starijih od 65 godina gdje se registrira najmanji broj oboljelih – navodi se.

Registriran je nešto veći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (viroze, upale grla, bronhitis).

Sredinom januara registrirane su i teške akutne respiratorne infekcije, pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem, koji zahtijevaju hospitalizaciju i koji u svojoj historiji bolesti imaju već neko oboljenje (srčani bolesnici, astmatičari, dijabetičari…).

– Zavod je zaprimio tri takve prijave. Smrtni slučajevi nisu prijavljeni. Slična situacija je i u Evropi. Aktivnost gripe u evropskoj regiji je na niskoj razini u većini država koje prijavljuju gripu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskom centru za zarazne bolesti, dok manji broj država prijavljuje srednju aktivnost – navedeno je.

U uzorcima koji se testiraju na virus gripe i kod nas kao i u drugim državama Evrope, prevladavavirus gripe tip A H1N1 pdm09,virus sezonske gripe.

– Registrirani su i virus tip AH3N2 kao i virus tip B, virusi koji su također predviđeni da će biti u cirkulaciji u ovoj sezoni gripe. Ti virusi se nalaze u kompoziciji vakcine protiv gripe koja je preporučena, za ovu sezonu – preciziraju iz Zavoda.

U sjevernoj hemisferi, zima je vrijeme za gripu, ali tačno vrijeme i trajanje sezone gripe varira. Nekad započne u oktobru, nekad kasnije, ali najveća aktivnost se registrira u periodu decembar – februar, a može trajati i do maja.

– U Federaciji BiH gripa zauzima prvo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Svakako da nema mjesta za strah i paniku. Ono što treba poduzeti su preventivne mjere zaštite, vakcinacija na prvom mjestu, a svakako i mjere opće i osobne higijene – saopćeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Pojašnjavaju da je „virus gripe tip A H1N1 pdm09-virus (za koji se veže termin svinjska gripa) virus sezonske gripe”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: