Šestorka postigla dogovor o vojnoj i državnoj imovini

Nakon četiri i po sata zasijedanja, lideri šest vodećih političkih partiija u Bosni i Hercegovini postigli su u petak uveče u Banjaluci dogovor o raspolaganju vojnom i ostalom državnom imovinom.

Perspektivna vojna imovina, utvrđena odlukama Predsjednuštva BiH, biće knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane – podsjetio je lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

„A ostala neperspektivna vojna imovina da se knjiži tako da Savjet ministara u roku od 60 dana donese odluku koja imovina neperspektivna je potrebna za druge organe BiH i na bazi toga bi se knjižila na te organe. Ona imovina gdje se nalaze organi BiH nije predmet spora i ona će se uknjižiti automatski. S tim što se sva ostala imovina knjiži na entitete, kantone i opštine shodno činjenici gdje se nalaze i shodno iskazanim funkcionalnim potrebama“, pojasnio je Dodik.

Prema istom principu biće riješeno i pitanje državne imovine, s tim što Savjet mniistara treba da popiše tu imovinu u roku od 90 dana – naglasili su čelnici šest vodećih političkih stranaka.

Lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija poručio je da će Bosna i Hercegovina biti pozitivna vijest na samitu NATO-a koji se u aprilu održava u Čikagu.
Zlatko Lagumdžija​​
„Mi smo postigli sporazum iz kojeg možemo večeras jasno odavde poručiti čelnicima međunaordne zajednice koji o tome odlučuju, kad pripremaju samit u Čikagu da znaju da smo mi svoj dio obaveza završili“, rekao je lider SDP BiH.

U prvom dijelu sastanka lideri vodećih političkih stranaka ipak se nisu usaglasili u vezi sa provođenjem presude u predmetu Sejdić-Finci.

Iako je rečeno da je dogovor oko imenovanja nacionalnih manjina o dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bio blizu, političke vođe smatraju da to ne treba rješavati parcijalno dok se ne usaglase stavovi u vezi s načinom izbora člana Predsjedništva BiH.

Na sastanku u Banjaluci dogovoreni su i principi ušteda u državnom budžetu koji će biti usmjereni na smanjenje administracije i plata.

Takođe je dogovoreno sa se prihodovna strana u budžetima, posebno u Upravi za indirektno oporezivanje, treba povećati na način da domaće firme ne budu diskriminisane u uvozu i izvozu.

Lideri šest vodećih partija nastavili su sastanak nakon pres konferencije i izraziuli nadu da će postići dogovor o još nekim spornim pitanjima.

 

(Slobodna Evorpa)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: